#starthjemme

 

Må jeg droppe min elskede take away-kaffe for å bli mer miljøvennlig? Et av mange spørmsål jeg skal finne ut av de neste ukene (håper svaret er nei).   – Innlegget /prosjektet er sponset av IKEA.

I går kom meldingen om at dieselbiler ikke får kjøre i Oslo, fordi luften vi puster her er helt i grenseland forurensningsmessig. Hver uke kan vi lese om klimaproblemer, kriser faktisk, og fredag settes Donald Trump inn som president i USA (fyttihelvete), en fyr som mener det ikke er noe særlig viktig å ta vare på jorda i det hele tatt.

Vel, jeg vet ikke med dere, men jeg kan fort bli liggende å bekymre meg for kloden noen ganger. Gjerne på vei inn i søvnen, når jeg egentlig burde ha sovet for lengst, men diverse serier, og bilder av kaker og smeltet ost på instagram her holdt meg våken. Da kan jeg ligge og surre meg inn i tanker om dommedag, om den jordkloden vi overleverer til våre barn og føle meg ganske dum og helt maktesløs.

Derfor traff denne utfordringen meg rett i magen. I dag lanserer nemlig IKEA et prosjekt, som handler om å gjøre familier mer miljøvennlige. Man kan registrere seg på starthjemme.no, der får man kjept en generell oversikt over hvordan det står til med egne utslipp. Så kan man de neste ukene gjøre ulike tiltak hjemme, små eller store, og så regne ut hvor mye man klarer å spare miljøet for.

Jeg har både lest og hørt om miljøtiltak selv, jeg nikker og smiler og er helt enig i at det er viktig å leve mer bærekraftig, samtidig som jeg kjører bil til butikken, liker gammeldagse lyspærer bedre en LED og kjøper kaffe i pappkrus hver eneste dag. Jeg kildesorterer en del (men er dårlig på å skylle og resirkulere metallbokser, de går oftest i søpla). Jeg er med andre ord litt dobbeltmoralsk, og hele miljøgreia gjør meg redd. Jeg vil ikke måtte strikke mine klær selv, bo uten strøm og droppe morgenkaffen. Det er akkurat som om jeg tror at hvis jeg gjør litt, så må jeg gjøre alt. Vel, jeg har tatt feil.

Tiltakene på starthjemme.no er både små og store, og de neste ukene skal jeg teste dem ut. Vi  (altså Tidemann og jeg) har registrert oss i dag, og jeg kan med en gang se at det er noen ting på listen vi ganske enkelt kan begynne med, og som faktisk kan gjøre hverdagen enklere. For eksempel restemat. Folk (inkludert meg selv) kaster i snitt minst en fjerdedel av all maten vi bærer i tunge poser hjem fra butikken, det er rett og slett helt tullete, og ganske irriterende å tenke på.

Folkens, vil dere være med eller? Hadde det ikke vært litt kult om vi gjorde dette sammen i tre uker? Jeg trenger at noen backer meg på dette, kan det være dere? Gå inn og registrer deg her så kan vi se hva vi kan få til i løpet av de neste ukene, og så kan vi skryte av det her. Send meg gjerne bilder av det dere driver med, enten på snap, på instagram (tagg bildene med #starthjemme) eller bare på mail til thea.klingenberg@gmail.com, så kan vi motivere hverandre.

Johanne Sæther Houge jobber i Naturvernforbundet og driver bloggen grønnejenter.no.

Ukas episode av Foreldrerådet handler nettopp om dette, hvordan vi som foreldre kan gjøre hverdagen litt mer miljøvennlig. Jeg kan avsløre at jeg trodde jeg kom til å bli dømt nord og ned for min manglende evne til å kildesortere metall av Johanne, som jobber i Naturvernforbundet og driver bloggen grønnejenter.no. Det viste seg at jeg tok feil, heldigvis.

[acast src=»https://www.acast.com/foreldreradet/miljovennligefamiliermedjohannehougefragronnejenter» width=»480″ height=»480″]

Håper dere henger dere på, man kan vinne premier for mange tusen kroner i tillegg til å redde planeten og sove med god samvittighet, så dette er en vinn-vinn-sitjuasjon spør du meg.

To be continued, som de sier.

God mandag, fine folk!

 

 

Legg inn en kommentar