6 Comments

Men drinken min får du aldri!

 

Jeg elsker fest, drinker og fjas. Men kun når deltakerne rundt bordet er voksne.

Jeg er skikkelig glad i å drikke alkohol. Jeg elsker følelsen av et kaldt glass hvitvin når det er sommer, jeg er en racer på sangria, elsker cava og kunne ha drukket gin tonic til alle måltider (hvis jeg ikke hadde blitt full, jeg har ikke lyst til å være full hele tiden). Jeg liker selve situasjonen, det symbolske ved å ta seg et glass. Jeg liker følelsen, det man legger i det. Jeg liker lyden av isbitene (i drinker), danderingen av sitronskiver, jeg liker følelsen av at det er noe eget, noe spesielt i den anledningen det drikkes.

Som dere skjønner er jeg ingen avholdsperson. Jeg har faktisk fått mailer og meldinger fra folk som har lest denne bloggen, som mener at jeg i for stor grad skriver om drikking. For man skal helst ikke forgylle alkohol. Alkohol er farlig, og kan misbrukes, det kan føre til skumle situasjoner, avhengighet og et genrelt ræva liv.

Jeg skal ikke holde noen forsvarstale for alkohol, for motstanderne har jo rett i at overdrevent bruk av drinker i livet, kan føre deg galt av sted. Som med så mye annet så er måtehold nøkkelen, så kjedelig som det enn høres ut. Hvert år på denne tiden dukker saker om alkohol, misbruk og sviktede barn opp i avisene. Historier som stikker i hjertet, om små mennesker som føler seg utrygge i sin egen familie når akevittflaska kommer på bordet. Og folk går bananas i kommentarfeltene, enten fordi de er på «Team Avholds» eller på «Team La meg få drekka det jeg vil for faen!!»

Kan man snakke om barn og alkohol uten å bli moraliserende? Det virker som en vanskelig oppgave. For hver gang noen peker på at unger ikke liker at voksne drikker, så reiser internett seg og krever å få være i fred med sin juleakevitt. Vi foreldre kan ta i mot gode råd på sikring av unger i bil, vi passer på at de bruker refleks og spiser grønnsakene sine, men vi vil visst faen ikke ha noen råd som handler om hvor mye VI skal få kose oss på julaften.

Hvorfor er vi så nærtagende? Hvorfor føler vi oss angrepet hvert år, når såre barn forteller om vonde minner fra den jula pappa ble for full? Det handler liksom aldri om oss. Tror vi.

Jeg har prøvd å lage en episode av Foreldrerådet om barn og alkohol, uten å bli en streng tante Sofie som står med pekefingeren mot akevittglasset (det hadde ikke kledd meg). For hvis vi skal kose oss med alkohol, hvis vi med god samvittighet skal la vin og øl og deilige drinker være en del av livet, så kan det være nødvendig å ha tenkt litt gjennom dette, spesielt akkurat nå.

Kan du tenke deg noe verre enn å oppdage at ungen din synes du oppfører deg rart, fordi du har drukket to glass for mye? Kan du tenke deg noe mer skamfullt enn å se usikkerheten deres i øynene fordi du ler for høyt? Eller fordi du lukter merkelig?

Det kan hende det er barn i din omgangskrets som ikke forteller hvordan de har det hjemme i høytidene. Som ikke forteller at de er redde, at de synes det som skal være hyggelig blir kleint og vanskelig, som heller vil legge seg tidlig på julaften enn å åpne alle pakkene, fordi mamma og pappa (eller den fulle onkelen) gjør dem utrygge.

Vi går inn i en uke nå folkens, hvor forventningene er skyhøye, stressnivået er på topp og selskapene mange. Hør på denne episoden, del den med vennene dine, og ta en runde med deg selv.

Så kan du nyte det glasset (eller de glassene, hvis du har barnefri) til det fulle. Velkommen til «Team Akkurat passe».

Skål, og god jul!

 

🙂 Thea.

PS: Hvis du har lyst il å skrive til meg nå og si at jeg fortatt forgyller alkohol og ikke burde drikke, siden jeg er mamma, så kan jeg fortelle deg at jeg ikke drikker med ungen min tilstede. Jeg koser meg heller med alle de nevnte enhetene (men ikke på en gang, det blir krise) når jeg har barnefri. Da smaker det mye bedre.

 

Hør episoden her, gjest i studio er Kari Randen fra Av-og-til.

[acast src=»https://www.acast.com/foreldreradet/barnogalkoholmedkarirandenfraav-og-til» width=»480″ height=»480″]

 

 

 

 

6 Comments

  1. Veldig bra episode ?. Men hva svarer du når barnet ditt spør om hvorfor du skal drikke noe som er skadelig.. ( om du har fortalt/inkludert det når du forklarer for sønnen din hva alkohol er?

    1. Takk for ros! ?? Nå drikker jeg som regel ikke sammen med Tidemann, men det hender. Han har aldri uttrykt bekymring, men så har jeg heller aldri sagt det er «farlig». Jeg har sagt at alkohol er for voksne og at det er skikkelig viktig at man ikke drikker for mye. Husker at jeg selv var veldig opptatt av at fenomenet «full» da jeg var liten, lurte veldig på når og hvordan det foregikk. Mulig det kommer flere spørsmål etterhvert, får bare svare så godt jeg kan (som jeg gjør med alle andre ting han spør om) ?

  2. Bra du tør å ta det opp! Det er som du nevner et skikkelig minefelt:-) Selv kunne jeg aldri tenkt meg å drikke alkohol når barna mine er i hus, så da kvalifiserer jeg vel som en aldri så liten tante Sofie:-)

Legg inn en kommentar