2 Comments

Luke 7: Enkelt og jævlig vanskelig

 

Som du kan se på dette bildet er jeg en veldig, veldig klok person (neida. Men denne julekalenderen handler likevel om ting jeg har lært så langt i mitt snart 34 år lange liv).

Siden jeg har begitt meg ut på en julekalender som handler om hva jeg har lært, så må jeg innom dette temaet, selv om jeg ser for meg at mange av dere kommer til å riste på hodet. For dere vet det fra før, dere er sikkert gode på det allerede. Det er gammelt nytt. Likevel viser det seg altså at det er noe jeg har svææært tungt for å akseptere.

Det handler om søvn. Søvn og rutiner. Jeg har nemlig prøvd å fighte meg unna råd som handler om dette hele livet, jeg prøver stadig å jukse, snike meg unna, legge meg sent, kutte svinger. Men det er som å pisse i buksa for å holde varmen, etter en liten stund blir alt bare vanskelig.

Jeg har aldri likt rutiner, jeg har aldri villet legge opp dagene med fornuftig rytme, med faste avtaler, gjøremål og plikter. Det gir meg indre kløe bare å snakke om det. Jeg vil gjøre det jeg vil, når jeg vil. Som å sitte oppe til sent på kveld, med kongerøkelse og podcast (som i dag), eller se TV-serier hele natten (som i går), eller droppe å brette de rene klærne som hoper seg opp (som alltid), men heller bruke kvelden på å drikke vin med venner. Vi snakker altså ikke om store, revolusjonerende ting her, hadde jeg brukt mine søvnløse timer til å skape verdensfred eller kurere kreft, så hadde det i alle fall hatt en høyere mening. Neida, jeg bare skusler bort søvntimene på å ligge og konsumere middels amerikansk underholdning, – og det er tydligvis ganske viktig for meg.

Jeg merker at jeg blir irritert bare jeg snakker om det. For i skrivende stund sitter jeg og kjenner på litt frustrasjon over livet, eller morsrollen eller jobben, og så vet jeg samtidig at jeg bare er trøtt. Og hvorfor er jeg trøtt? Jo, fordi jeg utsatte alle de tingene jeg måtte gjøre for lenge i går kveld, prioriterte å se på serier, og la meg alt for sent for tredje dag på rad. Og det går bra i tre dager, men hvis jeg skal være ærlig, så har det vært sånn i flere uker. Og nå presser problemene på i bakhodet og jeg kjenner at linjen mellom glede og sorg blir skjørere og jeg nærmer meg (nok en gang) personligheten til Tussi i Hundremeterskogen. Jeg blir altså en mer misfornøyd person, en mer irritabel mor, en mindre interessert søster og venninne, og sikkert en dårligere arbeidstaker også. Jeezes.

Jeg har alltid hatt et ideal om å være relativt fri, hatt lyst til å gjøre det jeg vil, ikke det jeg må. Det er fint og flott på papiret, og det funker til en viss grad i virkeligheten også, men akkurat søvn er selve hovednøkkelen til hverdagen. Jeg vet jo hva jeg må gjøre, jeg må legge meg tidligere, og for å få til det, så må jeg gjøre unna oppgavene som venter, og ikke finne på masse tull. Blæh.

Jeg liker tull så godt! Jeg kan gå ukesvis med for få rutiner og for lite søvn, og så blir jeg trøtt og sur og sliten etterhvert, stiller spørsmålstegn ved hele livet, før jeg kommer på at jeg bare er trøtt, og så tar jeg meg sammen noen dager, kjører harde rutiner og legger meg i rimelig tid. Og med mitt nyervervede overskudd får jeg selvtillit til at jeg nok en gang tror jeg kan fire på rutinene, og så begynner runddansen på nytt.

Kjære dere, internetts fineste gjeng; gå å legg dere. Hvis livet røyner på, hvis dere glefser mot kjærester og venner og sjefer, irriterer dere over ungene og er sure på dere selv, ta dere en blund. Det er godt mulig at alle problemene dine forsvinner på null komma svisj, hvis du bare respekterer (de gørrkjedelige) rådene om å få seg åtte timer søvn hver natt. Kjøp dere deilig sengetøy, lukk macen og øynene og skaff deg den hvilen kroppen din trenger. Du blir gladere, penere og mye kulere hvis du er uthvilt.

Jeg skal prøve å gjøre det samme (men det er mulig jeg er en lost case).

God onsdag!

 

 

2 Comments

  1. Som å lese om meg sjøl! Spør meg om ALT teoretisk om motivasjon, disponering av tid og søvnvaner. Jeg kan det. Er bevisst på mine egne mønstre. Likevel. Min indre snooze – knapp vinner alltid. «Bretter de klærne etter denne episoden (sesongen) av Orange is the new Black». Gjør ikke det, vet du. Jeg anbefaler youtube – videoer. For det første kan du utsette mer mens du ser dem, og man blir faktisk inspirert et øyeblikk. Søk på how to get shit done.

Legg inn en kommentar