2 Comments

Luke 4: Kleinheten er en del av festen

 

Som du kan se på dette bildet er jeg en veldig, veldig klok person (neida. Men denne julekalenderen handler likevel om ting jeg har lært så langt i mitt snart 34 år lange liv).
Jeg var faktisk skikkelig klein dagen etter at dette bildet ble tatt. Prøvde å følge mine egne råd da, faktisk.

Dette lærte jeg av to islendinger da jeg bodde i Frankrike. Det var en varm og tidlig morgen, etter en lang og fuktig fest, og jeg var så fyllesjuk som man bare blir når man avslutter kvelden med et par shots før sengetid. Det er selvsagt ikke de shotsene som er problemet, men alt det andre man har drukket før (sier’em). Vi hadde vært på en fest hvor folk sto på skateboard inne, hvor man drakk vodka med lunken eplejuice fra plastglass og hvor alle tilstedeværende var under 25 år.

Det er sikkert en del folk som våkner akkurat i dag, etter julebord med gutta/jentene/jobben/en gjeng de ikke helt liker, men som de feirer med hvert år likevel, og kjenner pulsen dunke i tinningen og munnen være full av sand. Og da er det helt perfekt timing for denne lille påminnelsen fra Island (via meg): Hangoveren er en del av festen. Den skal behandles med omhu og hylles så godt det lar seg gjøre.

Jeg husker den morgenen i Frankrike, jeg var så dårlig at jeg nesten ikke klarte å reise meg. Venninna mi og jeg hadde tydligvis avtalt med de to islenderne (hvis navn jeg husker, men ikke for mitt harde liv klarer å stave), at de skulle komme til oss og bære noen ting. Vi bodde i fjerde etasje i en liten gård, og trengte å få fem paller opp i leiligheten. Lang historie (vi hadde mange prosjekter på gang rent interiørmessig), men de kom på døra da vi fortsatt lå i senga, og dro oss ut i den varme franske morgenen.

Jeg var atten år og visste ikke hvordan man høflig kom seg ut av avtaler med hjelpsomme, kjekke fyrer, så vi ble med dem. Da jeg nesten kastet opp ute på gaten, så skjønte de tegninga. Og de fortalte oss hvordan den perfekte fyllesjuken skal pleies. Man skal først finne noe kald og drikke. Så skal man ta hodepinetabletter (uten å ha dårlig samvittighet, hodepinetabletter er mot hodepine, ferdig med det). Så skal man finne seg et sted i skyggen (eventuelt i en sofa, hvis man har tilgang på en sånn), og skaffe seg fet og deilig mat. Og så skal man sitte muse stille og nyte denne delen av festen.

De tok oss med til en park hvos de solgte (hold dere fast) baguetter med pommes frites, kjøtt, ost, saus, og salat. Altså oppi baguetten. Halleluja. Og så kjøpte vi hver vår glassflaske med Orangina, og lå under noen trær i skyggen og sovnet, hørte på lydene og lot kroppen få ha det akkurat sånn som den hadde det. Det vil si jævlig og litt deilig samtidig.

Jeg tenker på de gutta hver gang jeg er fyllesjuk. Det er ikke sååååå ofte jeg er ordentlig klein, men hvis jeg er det, så hører jeg den gebrokne engelsken til han blonde av dem, som forklarer meg hvordan jeg bare må betrakte denne dagen som en del av festen; «the hangover is a part of the party. It is the slow part, where you just have to enjoy yourself with food, and cold drinks, and feel how tired you are. It´s actually great. I love hangovers».

Det er ingenting å bekymre seg for, det er ingen ting å skamme seg over. Bare bestill deg noe mat, gjerne på døra. Legg deg til rette, se på noe som gjør deg glad (eller hør på noe, podcast for eksempel). Og bare vær i den fyllesjuken (men du trenger ikke elske den altså, det er det bare islendinger som gjør).

Dette er ikke dagen for skam, treningstips, for å starte ditt nye og bedre liv, for å gå etter deg selv i sømmene. Det er en del av festen, du skal bare prøve så godt du kan å ha det fint, med deilig mat, ro, kald drikke og hvile. Og så kan du eventuelt starte det «nye livet» i morgen, hvis det fortsatt virker like fristende (det gjør det muligens ikke).

God søndag folkens!

🙂


Velkommen til en slags julekalender! Den handler om ting jeg har lært. Det er ikke en selvhjelps-kalender, det vil jeg ikke ha på meg, og jeg beklager hvis jeg noen ganger blir svulstig. Det hender at jeg blir det skjønner dere, og det er jo ikke så kult (men det kan altså skje).

Lukene vil åpnes her hver morgen klokka 07.00 (men deles muligens ikke på facebook før noe senere). Håper dere liker den, da må dere gjerne dele og invitere vennene deres (hvis ikke kan dere bare klikke dere videre på internett, det er null stress). God førjulstid, fine folk!

2 Comments

Legg inn en kommentar