Da vi spilte Matro (og Foffa måtte ta oppvasken)

Innlegget er sponset av Mills Matro

Liten luring leker med maten
Liten luring ass. Stjal kjøtt fra meg.

Middagen er ganske hellig med mine foreldre. Hjemme hos Tidemann og meg blir det ofte litt på snippen, men med storfamilien samlet på hytta så dekkes det bord og grilles og styres. Noen vil ha vin, noen vil ha vann, noen vil ha søt sennep og ikke sterk, noen vil ha alt. Tidemann får det vi spiser, og plukker med seg det han liker best (ikke så mye vin kanskje, men dere skjønner vel hva jeg mener).

Ved denne familiemiddagen i sommer, hadde Tidemann og jeg tatt med oss et spill, som vi har gledet oss til å teste ut. Siden vi ofte bare er to til middag har vi spart det til en større anledning. Spillet heter «Matro», og lanseres i dag, men vi fikk det tilsendt i posten på forhånd, så forventningene har vært til å ta og føle på. Det handler nemlig om å leke ved bordet (noe spesielt femåringer synes både er sjukt gøy, og litt «ulovlig»). Hele familen får ulike oppgaver underveis i måltidet, noen må synge, noen må stjele mat fra sidemannen og noen må svare på spørsmål om selve maten.

Vi bestemte at taperen måtte ta oppvasken, og alle følte innsatsen var høy. Litt fordi det var sjukt mye (fettete) oppvask akkurat den dagen, samt fordi vi bare har utlagt vann på hytta, så det hele er litt styrete. Ale ville vinne. Nanna nailet å plukke opp en pølse fra Foffas tallerken uten å bruke hendene, Tidemann husket alle tingene jeg hadde forsynt meg med, Katjas kjæreste August måtte synge en sang (og den eneste han kunne var en hip-hop-tekst, til alles forundring).

Null stress å stjele mat fra naboens tallerken uten å bruke hendene.
Null stress å stjele mat fra naboens tallerken uten å bruke hendene.
August måtte rappe (han fikk det kortet han fryktet mest)
August måtte rappe (han fikk det kortet han fryktet mest)
Spise uten hender? No problem.
Spise uten hender? No problem.
Det er tre kategorier oppgaver. De
Det er tre kategorier oppgaver. De grønne og røde er morsomst!
Hva
Tidemann spiller en slags «Kims lek» med min tallerken.
Tidemann prøver å huske hva jeg har på tallerkenen uten å se. "Måtte bare kjenne litt med hånda".
Tidemann prøver å huske hva jeg har på tallerkenen uten å se. «Måtte bare kjenne litt med hånda».

Etter noen runder var vi både fnisete og over middels opptatte av å samle poeng. Vi har visst mer konkurranseintinkt i oss enn vi hadde trodd (noe som også kom frem under crocket-matchen dagen etter, det ble både banning og roping). Til alles store glede (bortsett fra ham selv) var det Foffa som kom sist inn, og måtte ta oppvasken. Han tok tapet på strak arm, og bestemte seg for å bruke hageslangen på tallerknene (og litt på oss). Blid i fjeset, litt fandenivoldsk i øynene. Ingenting er som å drikke et rolig glass rødvin mens noen andre vasker opp.

Foffa tok tapet som en helt. Frem med hageslangen.
Foffa tok tapet som en helt. Frem med hageslangen.

På en eller annen måte så har mat blitt komplisert for folk, inkludert meg selv. Jeg kan bli usikker på hva som er sunt, om Tidemann får i seg nok av det ene og det andre, jeg kan bli stressa og oppgitt, og av og til skamme meg litt over middagene våre. På lanseringen av dette spillet i dag, snakket jeg med mange smarte folk, spesialister på mat, på barn på psykologi, og budskapet fra folk (som er klokere enn meg) er; vi må finne en måte å hygge oss rundt bordet på, uansett når vi får det til i tidsklemma. Det er ikke så farlig om middagen nytes klokka fire, sånn som i gamle husmorblader, eller om man samles etter fotballtrening sent på kveld og spiser kvelds. Vi bør samles rundt bordet, skravle, kose oss, ikke ta det for seriøst, for mat er bare mat. Og hyggen er minst like viktig som næringsinnholdet.

Matro-spillet er en ganske kul anledning til å nettopp øve seg på det der, hvis man for eksempel har kresne unger, eller barn som gjerne vil gå fra bordet etter to sekunder (jeg rekker opp hånden på det siste). Det er på en måte et verktøy, en form for lek og øvelse i å lære noe om mat, uten pekefinger, og sitte ved bordet på ungers premisser. Tidemann elsket det, han synes det var dødsgøy å se August rappe og Nanna stjele en pølse fra Foffas tallerken. Det blir kanskje ikke den stilleste middagen, men spillet er en liten gavepakke i triks for å få barn til å smake på ting de kanskje ikke liker, og for å få voksne til å ta middagen litt mindre seriøst.

Jeg har fått lov til å dele ut fem spill, hvem vil ha? Kommenter på facebook, så sender jeg i vei! Det er gøy å dra frem når man har gjester, spesielt hvis den som taper tar oppvasken like sjeldent som Foffa 🙂

God middag, folkens!

PS: Hvis du vil lese mer om Matro så kan du gå inn her.

Deilig å sitte på rumpa og drikke rødvin mens gamlefar jobber på.
Deilig å sitte på rumpa og drikke rødvin mens gamlefar vasker. Anbefales!

Legg inn en kommentar