Å ønske seg veldig en unge

 

Måtte lage en ny versjon av skiltet vårt. Foreldrerådet diskriminerer ingen! :)
Lise jobber i foreningen Ønskebarn og er ukas gjest. Måtte lage en ny versjon av skiltet vårt, Foreldrerådet diskriminerer ingen!

Hvordan er det å ikke få det man ønsker seg aller mest i livet? Hvordan er det å delta på babyshower etter babyshower uten å noen gang selv være midtpunktet? Hvordan er det å holde orden på syklus og eggløsning og ligging til det nitidige, uten at resultatet på graviditetstesten blir positiv?

Hvordan er det når venner og venninner spør til det kjedsommelige om «hvordan det går med familieplanleggingen»? Eller høre foreldre og svigerforeldre hinte om at de ønsker seg barnebarn? Hva gjør man når man ikke blir gravide, uansett hvor hardt man prøver? Hvor går man? Hva koster det? Og hvorfor snakkes det ikke mer om?

Hvorfor kan enslige kvinner få tak i sperm, mens det ikke er lov til å få kjøpt egg i Norge?

Denne uka så handler Foreldrerådet om noe sårt. På oppfordring fra lyttere, som hører på podcasten om det å ha barn, så har jeg denne uka laget en episode om det motsatte. Det å ikke få barn, når det er det man aller mest ønsker seg.

Jeg ble «smelt på tjukka» (som det så hyggelig heter) helt uten å ha planlagt å bli mor, vi ble foreldre uten å ha «jobbet for det» til i det hele tatt. Jeg kan ta meg selv i å fortelle den historien, å le av hvor rart livet er som ga oss deilige Tidemann, og helt glemme at det rundt det samme bordet kanskje sitter folk som gjør alt de kan for å få til det jeg tar for gitt. Å bli gravid. For noen, for ganske mange faktisk, så er det en kamp gjennom mange år. Hvorfor snakker vi ikke mere om det? Hvorfor er dette med fruktbarhet så tabubelagt?

Jeg slår et slag for å skravle ihjel myter, skravle oss til bedre forståelse for hverandre, skravle til det ikke er mer skam på mørke steder inni oss i det hele tatt. For byrden og prosessen av å ikke kunne få barn når man virkelig ønsker det, den er tung nok å bære i seg selv. Man trenger virkelig ikke å kjenne på dårlig samvittighet og skam i tillegg, da blir det alt for mye, spør du meg.

Ukas gjest i Foreldrerådet er Lise Boeck Jakobsen fra foreningen Ønskebarn.

Hun svarer på alle spørsmål, forklarer, dreper myter og forteller fakta om hvordan det er å være ufrivillig barnløs. Hun kommer også med gode råd til hvordan mån skal gå frem for å få drømmen oppfylt, og hvordan man skal klare seg best mulig gjennom prosessen. Takk for at dere sender inn temaer dere ønsker dere, uten dere hadde denne podcasten ikke blitt til!

Del gjerne med folk dere kjenner som kan ha godt av å høre at de ikke er alene i denne situasjonen, alt blir lettere når man er sammen.

God mandag, folkens!

🙂

 

[acast src=»https://www.acast.com/foreldreradet/ufrivilligbarnlosmedliseboeckjakobsenfraonskebarn» width=»480″ height=»480″]

 

Legg inn en kommentar