La fjeset få være i fred!

 

Et av få selfies tatt denne uka. Prøver å la fjeset få være mest mulig i fred.
Et av få selfies tatt denne uka. Prøver å la fjeset og sveisen få være mest mulig i fred (som dere ser).

Etter fem dager her, med saltvann, hytteklær, utedusj, støvete slagstøvler og krakelerte speil, så har jeg glemt litt hvordan jeg ser ut. Jeg har ikke oversikt over fjeset mitt helt. Ikke over håret heller. Og jeg har ikke pipling på antrekket, utover om det er kaldt eller varmt eller lukter mugg (de fleste hytteklærne lukter sjø og råte). Da jeg sto i den dusjen i sted, den lille utedusjen midt i det grønne, og kjente varmt vann vaske vekk flere dager med skitt og gress og sand, så fikk jeg en idé.

Vanligvis er jeg omgitt av speil mange steder. På badet, på rommet mitt, på jobben, i heisen, i bilen. Jeg ser meg selv i refleksjonene i biler som passerer, eller i butikkvinduer jeg går forbi. Jeg ser meg selv i telefonen, med hundeører på snap, eller med tusen filtre på instagram. Jeg er skikkelig overeksponert for eget utseende egentlig. Det er ikke det at det plager meg, da ville jeg vel tatt ned speilene og sluttet med selfies i hverdagen, men fy fader, så godt jeg har av en pause! Så godt vi alle hadde hatt av en liten ferie fra vårt eget speilbilde!!!!

Her på Kula (som hytta vår heter) er det veldig få speil. Det man ser oftest er det gamle som henger på utedoen. Det er krakelert, og har ofte litt spindelvev og noen døde fluer hengene rundt omkring. Det er verdens snilleste speil. Det er alltid litt mørkt inne på utedoen, og så lukter det jo alltid… ja, utedo (såklart), så man blir liksom ikke stående der heller, å betrakte seg selv.

«Jeg ser alltid veldig rynkefri ut i det speilet» pleier Mamma å si, med sommerstemmen sin. Det har hun sagt så mange somrer vi har vært her, tror jeg. Og så blir hun litt overrasket hver høst, når vi kommer tilbake til Oslo og møter spotter i taket og helspeil. Da smiler hun og konstaterer at «nå er ferien over gitt», både ferien fra sitt eget speilbilde og fra hverdagen generelt.

I dag, da jeg sto i den dusjen og håpet at hyggen skulle vare til jeg var helt ferdig (det er alltid et kappløp mellom sjamporester og varmtvann), så kjentes det liksom ut som kroppen min passet bedre til meg selv. Den er ikke det spor annerledes enn den var for fem dager siden, men den passet liksom bedre. Fraværet av speil gjør at man må kjenne etter hvordan man har det, istedenfor å se etter. Det er to veldig forskjellige ting, for blikket er ofte svært kritisk og urimelig, som en gammel, sur tante.

Jeg skal derfor være så freidig å invitere dere til et aldri så lite event; La fjeset være i fred! Det foregår hvor dere vil, når dere vil, der dere er denne sommeren, og består rett og slett i å droppe å se dere selv i fjeset (eller på kroppen). Se på andres fjes istedenfor, eller på blomster eller TV eller hva som helst. Er dere med? Det er sikker umulig å holde reflekterende overflater helt unna, men jeg lover dere, for hver gang dere ikke gransker dere selv inngående i hverken speil, vindu, app eller kamera, så vil humøret stige. Dere er altså så nydelige folkens, at det ikke trengs. Jeg lover, ta mitt ord på det, dere er helt skjønne.

Etter en uke, så kan dere vende tilbake, og da skal jeg love dere at det blir ekstra gøy å få på den lebestiften (eller hva det nå er dere vanligvis pynter på ansiktet med).

Tidemann kommenterte sveisen min her i dag, han sa den så litt «strå-aktig» ut. Jeg svarte at jeg syntes det hørtes kult ut, og så fortsatte vi å fiske krabber. Jeg aner ikke hva han mente, og jeg sjekket det heller ikke ut. Jeg planlegger å holde meg så mye unna mitt eget fjes som mulig, og så gleder jeg meg til å se det igjen når storbyen kaller. Da skal det få sminke seg, det skal få drikke vin og så skal det få gå ut å skravle og fjolle med resten av kroppen. Akkurat nå skal det få være i fred. Og ditt fjes er hjertelig velkommen til å være med. Invitér gjerne venner og familie, svigerforeldre, kollegaer og naboer også, jo flere tryner vi blir jo bedre!

God søndag, deilige folk!

🙂

 

 

Legg inn en kommentar