Feriefølelse i lilletåa

 

Norske jordbær med kremfløte. Fy fader.
Norske jordbær med kremfløte. Fy fader.

Poenget med ferie er å komme ut av rutinen, å hvile hjernen, og få andre inntrykk enn de man får ellers. Jeg har skrevet om det før, og jeg må skrive om det igjen. Feriebluesen. For når de første dagens euforiske tilstand over å ha fri har gitt seg, så får jeg vakuum i hjernen. Jeg er forberedt denne gangen, jeg visste det kom, og det havner gjerne på dag fire eller fem. Jeg våkner plutselig, og kjenner alt annet enn glede og harmoni i kroppen. Jeg kjenner på irritasjon. Stillstand. Mangel på action. Mangel på bekreftelse av å mestre hverdagens gjøremål.

Morgenen er grå, sjøen er stille, Tidemann leker med lego. Fuglene kvitrer, Knut sniker seg rundt på plenen og dreper deres nyklekkede unger, mens jeg prøver å redde dem. Kaffen smaker sånn som hyttekaffe smaker. Det lukter litt regn, og litt tang, og Tidemanns sandal ble glemt igjen på stranden i går, og har seilt avgårde. Muligens ender den opp sammen med flaskeposten han skrev, langt til havs, på nye eventyr. Jeg håper den bestemmer seg for å komme tilbake, for de sandalene er helt nye.

IMG_2721

Hodet mitt føles helt tomt. Vi har kjøpt sjokoladepålegg, det har Tidemann aldri spist før. Nå har han kjørt i seg fire brødskiver. Han trodde aldri brødmat kunne smake som godteri. Jeg har glemt negleklipper. Jeg har fått flis i låret av å sitte på trammen. Jeg har ikke speilet meg på tre dager. Hyttesveis, hyttegråvær, ferieblues.

Min onkel Sophus pleide å fortelle eventyr for oss da vi var barn. Han sa han kunne kjenne at det kriblet i den ene tåa sånn rundt middagstider, og det var et eventyr som var på vei. Det kom alltid opp til hodet hans nøyaktig før leggetid, og vi lå i mørket og hørte historier om de sjukeste troll. På samme måte som Sophus kunne kjenne at det var et eventyr på vei, så kan jeg kjenne at den egentlige feriefølelsen kribler litt i den ene tåa. For etter sånne dager som dette, hvor jeg egentlig lengter litt etter hverdagen, og føler meg litt ubrukelig, så vet jeg at harmonien kommer.

Poenget er å bare være her nå, bare flyte med. Hjernen trenger å roe seg helt ned, skifte gir, omstille seg. Ubehaget det innebærer går over. Og på den andre siden av feriebluesen, så er feriefølelsen. Den skyller inn over stressede hverdagshjerner som en bølge lunkent vann, og vasker vekk og roer ned. Jeg kjenner det i lilletåa, den er på vei. I mellomtiden skal jeg spise jorbær med fløte, lese i en gulnet bok og fiske etter en sandal. Jeg er snart klar.

🙂

 

Legg inn en kommentar