En skamfull hemmelighet

sove

Jeg fikk en henvendelse fra en mamma her forleden. Hun vil gjerne være anonym, men hun sendte meg en mail og fortalte at de i hennes familie hadde en utfordring. Hennes datter på seks tisser på seg om natten, og hun ville gjerne at jeg i Foreldrerådet skulle lage en episode om sengevæting.

I mitt (litt uvitende) hode, så var sengevæting noe som rammer barn med psykiske utfordringer, eller som har det vanskelig. Jeg vet ikke hvor jeg har det fra, men det er den assosiasjonen jeg fikk. Heldigvis finnes det smarte folk, som kan ødelegge fordommer (som mine) og opplyse om sannheten, og heldigvis kan jeg invitere dem i studio. Siri Harket er ukas gjest i Foreldrerådet, hun er uroterapeut og har jobbet med barn og sængeveting i 16 år. Hun setter skapet på plass, forklarer hva sengevæting egentlig er, hva det kommer av og hva man kan gjøre med det.

Jeg ble faktisk litt opprørt av det hun fortalte meg. Ikke bare gjelder sengevæting veldig mange barn, men den skammen de føler på er veldig sår og vanskelig. I snitt er det tre barn i hver 1.klasse som jevnlig tisser på seg om natten. De tør ikke sove hos venner, de tør ikke være med på skoleturer, de føler at de bærer på en hemmelighet, og de skammer seg. I ukas episode får du høre hva de selv har skrevet om å slite med dette, det er sårt og vanskelig, og mange av barna er fortvilet.

Som mamma og voksen, tenker jeg at skam er noe man kan (og bør) skravle ihjel. Dette er noe som må løftes opp og frem, noe alle foreldre bør vite om, på lik linje med allergier eller andre utfordringer unger kan ha. Vi kan ikke ha det sånn at barn skammer seg for noe de selv ikke kan noe for, vi må møte dem med åpenhet og kunnskap, og hjelpe dem.

Jeg oppfordrer dere herved, alle sammen, til å høre denne episoden, bli smartere på noe dere kanskje ikke er så smarte på fra før (det kan jo hende at det bare var meg som ikke visste en pøkk om dette, men det tror jeg ikke) og dele det med vennene deres. Sammen kan vi foreldre gjøre våre egne unger, naboens unger eller våre barns venner tryggere og lykkeligere. Sånn, da var dagens oppfordring gitt.

Jeg er skikkelig takknemlig for at dere sender mail, fortsett med det, vi lager denne podcasten i felleskap!

God mandag!

🙂 Thea.

Legg inn en kommentar