Den oppskrytte hverdagsmiddagen (og vår absolutte favoritt)

 

IMG_4619

Illusjonen:

Hjemmelaget, sunn og nydelig mat på et pent dekket bord, harmoniske og veloppdragne unger, forelskede voksne som sender hverandre blikk fulle av kjærlighet og varme. Barna som forteller morsomme historier om ting de har opplevd, latter, hygge og grønnsaker som sklir ned på høykant. Alle blir sittende lenge, alle takker for maten, og alle rydder bort sin egen tallerken.

Realiteten:

Praktisk mat som ingen elsker, men som er rask å lage og (forhåpentligvis) sånn passe innafor, slitne og sure unger som maser om å få noe annet, som ikke liker noe av det som står på bordet, og som bare vil spille på ipaden. Foreldre som er stressa, den ene har laget middag og den andre burde hjulpet mer til. Dårlig tid, for noen skal på trening og noen bør legge seg tidlig og noen har jobb de må gjøre etter at ungene er i seng. Saus på gulvet, makaroni i nesa og et barn som griner. Ingen sitter ved bordet, alle snakker forbi hverandre og en er pottesur.

Da jeg var barn, så spiste vi middag sammen hver dag. Tre søstre, mor, far og en sulten hund som lå under bordet og slikket i seg rester som datt ned. Vi gikk runder, alle fortalte om sin dag etter tur. Jeg husker det som hyggelig, samlende og litt tvansgmessig. Tidemann og jeg er jo bare to, og selv om det hender vi spiser ved bordet og skravler og hygger oss, så løser vi stort sett middagen på andre måter. Vi spiser «på snippen», som Mommo ville ha sagt. Vi spiser ved TV-en, ute på trappen, i parker, på stranden, på veien hjem, eller sittende på gulvet mens vi spiller stigespill.

Han har en favorittmiddag, min sønn, en klassiker som går igjen hver gang han får bestemme selv, og den ville han gjerne prate om på film. «Jeg kan jo ikke skrive, men jeg kan snakke på video på bloggen, så kan alle lage det til sine egne barn! Det burde de skikkelig.»

Her altså, er Tidemanns middagstips:

Bon appetit!

Ukas episode i Foreldrerådet (lik gjerne siden!) handler om mat. Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen gir mange skikkelige gode råd til hvordan hverdagsmiddagen med unger kan bli en hyggeligere opplevelse. Du får også høre Berit fortelle om en litt klein situasjon fra mammalivet, noen ganger kan man faktisk også fortelle ungene sine for mye…

[acast src=»https://www.acast.com/foreldreradet/matmedmedbarnepsykologelisabethgerhardsen» width=»480″ height=»480″]

 

God mandag folkens!!! 🙂

 

 

Legg inn en kommentar