Er det mulig å gi barnet sitt for mye applaus?

 

Throwback til da jeg fikk makeover og stylisten var sjukt fornøyd med resultatet.
Throwback til da jeg fikk makeover og stylisten var sjukt fornøyd med resultatet.

«Se på meg da, mamma! Se på meg nå, se på meg, se på meg, se på meg!» Jeg skal innrømme at jeg ikke alltid ser på Tidemann når han roper. Noen ganger står jeg med hendene i klesvask (det er fristende å late som jeg alltid har en sånn huslig, «flink» grunn), som regel er det fordi jeg akkurat har satt meg ned med en kaffekopp og rett og slett ikke har lyst til å se og applaudere at han har funnet en pinne. Burde jeg som mamma alltid slippe det jeg har i hendene å styrte til når barnet vil bli sett?

Jeg føler på en måte at jeg burde det. Samtidig er jo ikke livet sånn, jeg synes også oppmerksomhet er topp noen ganger, men kan ikke kreve at kollegene mine applauderer meg hver gang jeg klarer å logge meg på PC-en.

Hva er egentlig «god selvtillit»? Og hva er «selvfølelse»? Hvordan kan vi sørge for at barna våre blir trygge på seg selv? Handler det om at vi skal se dem i alt de gjør? Handler det om at vi skal rose dem mye? Og hva gjør vi når vi ser at barna våre er usikre på seg selv?

Det jeg liker aller best med å lage Foreldrerådet er at jeg får invitere fantastiske eksperter, som svarer på alt jeg (og dere) lurer på. Denne uka er det barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen som er gjest, og jeg må bare innrømme at jeg gikk ut av studio  med skikkelig mye ny informasjon. Jeg har tenkt veldig mye på det hun forteller i denne episoden, ikke bare i forhold til barnet mitt, men også i forhold til meg selv.

Selvtillit og selvfølelse er noe vi bærer med oss gjennom livet, og som i stor grad avgjør hvordan vi har det. Jeg anbefaler deg å høre denne episoden, og tipse vennene dine om den, rett og slett. Det er ikke alltid at applaus og ros er det som funker best for oss, det å være fornøyd meg seg selv i verden, handler om mye mer enn det.

Du får også høre Cathinka fortelle om en dag i mammalivet hun gjorde noe hun angrer veldig på. Ganske ofte er livet med barn totalt annerledes enn hvordan det fremstilles for eksempel på facebook. Da er det fint at vi i Foreldrerådet kan innrømme det høyt, så man ikke føler seg som den eneste i verden. Vi blir jo ikke bedre før vi innrømmer våre feil, gjør vi vel?

Takk for at dere hører, takk for alle innspill og at dere er de beste folka på internett!! Hvis du ikke har hørt alle episodene så kan du finne Foreldrerådet på iTunes, eller her.

🙂 Thea.

[acast src=»https://www.acast.com/foreldreradet/selvfolelseogselvtillitmedpsykologelisabeth» width=»480″ height=»480″]

 

PS: Tidemann har bedt meg se på det han tegner fem ganger mens jeg har skrevet dette. Han har fargelagt en blekksprut, laget en dans og prøvd å fortelle meg en vits han egentlig hadde glemt. Den var ikke så morsom (et eller annet med en gris), men jeg lo likevel.

 

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar