40 Comments

Kjære alle 17.mai-foreldre

 

IMG_3411

Det er straks tid for årets mest slitsomme dag, det er kø på polet, forventningene er skyhøye og barna har øvd seg i barnehage og skole i ukesvis. Vi skal grytidlig opp, alle skal kles i sitt fineste tøy, det skal bakes, det skal arrangeres frokoster, flagg skal heises, bunadsskjorter skal strykes og unger skal spise is, vi skal rekke alt og i  tillegg skal det bli kjempehyggelig, minneverdig og helt fantastisk.

Dette folkens, det er oppskriften på kjempestress. Det å ha tusen forventninger, kun en dag å innfri dem på, kombinert med logistikk, krav fra skoler og barnehager, og på toppen skulle kose seg glugg er nærmest umulig. Derfor skriver jeg dette lille brevet, som en slags huskeliste du kan ha i bakhodet mens korpsene spiller, barna maser og bunaden stikker.

For det første; det er ingen som ser på hvordan du ser ut, om skjorten er perfekt, om barna er rene eller kjolen er pyntet nok. Folk er så opptatte av seg selv at ingen har tid til å vurdere deg. Folk har bare øynene rettet mot sin egen stakk, for å si det sånn, så slapp av med det pyntestresset, ta på deg noe kroppen din liker å gå med (det er lov å droppe bunad), gi barna sko som ikke klemmer, og gi faen i at du ikke vinner årets pris for best kledde familie.

For det andre; du trenger ikke bake og lage all maten selv. Det er nemlig sånn at det finnes profesjonelle folk, som jobber med nettopp baking og matlaging (!), de er ofte skikkelig gode på akkurat det, og lager mat som faktisk er bedre enn den du lager sjøl. Det at du skal stå med rykende fersk hjemmebakst på alle arrangementene, pent dandert med flaggdekorasjon, som en matblogger med for mye fritid, er bare tull. Bak gjerne hvis du synes det er koselig, men hvis du heller vil ligge på sofaen (eller med kjæresten din) enn å leke den syke leken «perfekt forelder», så er det så jævlig lov. Støtt bakerne, -kjøp kake!

For det tredje; Ingen unger tåler alle forventningene verden legger på dem på en sånn dag. Det er faktisk ganske umulig for de fleste barn å forstå konseptet «Spis så mye is du vil», og i tillegg kunne klare å oppføre seg eksemplarisk i selskap, samtidig som de holder klærne sine rene. Give them a break. Dette er ikke dagen for å vise verden hvor god du er når det gjelder oppdragelse, det er barnas dag. Så la dem søle, rope og løpe rundt. Sørg for å omgås folk som er rause på det området.

For det fjerde; Du trenger ikke snakke med masse folk du egentlig ikke liker. Fint å være hyggelig liksom, høflighet er verdens glidemiddel, men ikke føl på en forpliktelse til å konversere med andre foreldre du egentlig ikke har sansen for, bare fordi ungene deres bærer dusker på den samme fanen. Før du vet ordet av det, har du i befippelsen og hornmusikken avtalt hyttetur og fellesferie sammen med en familie du ikke liker, det er verre enn fylleangst. Smil, og snakke med ungene dine, eller noen andre du liker.

For det femte; 17.mai er faktisk virkelig selv om du ikke får tatt hundre idylliske bilder av det. Å få unger til å posere som skjønne norske glansbilder, og dele det på sosiale medier er faktisk ikke obligatorisk (!), du beholder både pass, velferdsgoder og statsborgerskap selv om du dropper å dokumentere dagen. Livet er ingen konkurranse på facebook (overraskende nok).

For det sjette; Det viktigste for alle barn er at  mamma og pappa er fornøyde. Jeg husker det selv, jeg kunne ikke gitt mer faen i taler, hjemmebakst, festklær og tradisjoner, så lenge mamma og pappa var blide og smilte ekte smil. Det er foreldrene som tror 17.mai er en parade i vellykkethet, barna vil jo bare se på dårlige korps og spise is. Så slapp av, lett litt på forventingene og vis ungene dine at det viktigste er å kose seg.

Hipp, hipp, folkens!!!

PS: Hvis du er grei og skjønn og ganske morsom, så kan du gjerne bli med å følge denne bloggen på Facebook. Da får du innleggene rett i feeden din, så slipper du å huske hele adressen hit 🙂

40 Comments

 1. Finnes vel ikke dårlige korps på 17. mai, vel! Kun foreldre som har vrangforestillinger mot korps.

 2. Takk! Jeg higer ofte etter å være «Den perfekte mamma», noe som i visse situasjoner fører til bare krangling, hyl og masse tårer. På 17. mai (og andre dager) skal jeg ikke være den «perfekte», men den uperfekte. Da får vi det nok alle mye bedre 😉

  PS: Jeg digger måten du skriver på! «Ligg på sofaen, eller med mannen din ;)» Haha :p

  1. Takk, Cathrine!!! Tror vi alle prøver litt for hardt innimellom, vet ikke hvor mange ganger jeg har stresset og styrt, og først senere innsett at det egentlig var fullstendig unødvendig (og skapte dårlig stemning). Håper du får en skikkelig fin (og avslappet) feiring!!!

 3. Budskapet ditt er greit nok det, og det hadde kommet godt fram uten å ta frustrasjonen din ut på korpsene. Korpsene i barnetoget er jo barna våre – helt ned i 8-9 års alder, som gjør så godt de kan- og som også gleder seg til – 17 mai. Hva forventer du egentlig? Dersom du synes det er fælt med korps og ikke orker å gjøre så mye er en mulighet å bare bli hjemme og.

  1. Jeg liker korps! Jeg har til og med spilt klarinett i et! Mener på ingen måte å være kjip mot korps i dette innlegget, men føler det er greit å si at korps ikke alltid er balsam for sjelen? Sånn for et voksent, stresset øre gjennom en hel dag? Mulig det bare er meg, og ungen min elsker det, så tommelen opp til alle som øver og masjerer herfra! ?

 4. Hahaha!!! Elsker dette! (Spesielt ligg med mannen din) ???? Jeg har fått SÅ mye bedre livskvalitet etter at jeg begynte å gi F i å være hostess with the mostess, og heller bruker tid på å kose meg fremfor å bake perfekt kake. Så denne på face om å slippe å stresse på 17. mai frokosten og tenkte på deg: http://www.mills.no/17-mai/

  1. Takk Tina Maria!!!! Vi er verdensmestere i å stresse rassen av oss, virker som noen tror det er meningen med livet, rett og slett. Håper du får en skikkelig fin og hyggelig 17.mai!!! Hipp hipp!!!!!! 🙂

 5. Det er vanskelig for barna å gå og marsjere samtidig. De sitter på en stol og øver året rundt. De siste 3 ukene så øver de i gatene. Det krever sine lunger.
  Jeg synes de er kjempe flinke. Derfor det er veteraner med i et skolekorps er pga dårlig rekruttering, og de barna er faktisk ikke større enn rundt 8-12 år som skal sørge for at 17 mai går sin gang.
  Det er jo ingen 17 mai uten korps, om du liker det eller ei. Så HEI DE FRAM 🙂 🙂 🙂

  1. Enig! Jeg husker det selv, hvor vanskelig det var å være aspirant med notestativ og alt, i regn og sol. Jeg lover å heie i morgen!

   1. Spilt selv, så det vet jeg også. Gode minner, og husker jeg var sliten som en strømpe etter all spillingen og marsjeringen. Dette er en tøff dag for våre små musikanter. For voksenkorpsene også :o)
    HIPP HIPP HEISAN HURRAAAAAA, UTEN KORPS HADDE DET IKKE VÆRT FEST PÅ EN SLIK DAAAAAG. :o) :o) ;o)

 6. Var selv speider da jeg var liten, så «finstasten» var enkel. Speiderskjorte og olabukse. Foreldrene mine var av sorten som ikke stressa opp dagen, og det gjorde alt så mye mer kos 🙂 Den beste 17.mai-feiringa jeg husker er da vi ga f*** i hele opplegget med tog og styr, dro til hytta og gikk på fjellet (med flagg så klart).

  Tror du klemmer på en del stortær med dette innlegget 😉 Artig lesing, og jeg kjenner igjen en del på venners foreldre 😀

  Ha ei fin feiring i mårra 🙂

  1. Så gøy at du forteller om det, jeg husker også noen 17.mai-dager vi rømte fra byen, bare for å komme oss vekk fra stresset. Det er så koko hvordan vi hauser det opp. Håper dagen din blir super i morgen! ????☀️??❤️?

 7. Det er så bra, Thea, vi er 46 og 47 med en datter på 8, og du har nettopp beskrevet vårt forhold til 17.mai og andre «stress-pynt-og-ta-deg-ut-for-andre-dager» og vi er ALLTID glade og fornøyde når kvelden kommer, til og med dattera, for hun har fått være seg sjøl!

 8. Fantastisk! Kommentarene er like festlige som brevet! Jeg har allerede starta 17.mai kjeftinga og tenker at det blir med det! I morgen skal jeg gi balla i kaka jeg tenkte å bake.. og hvis jeg ikke finner alle «deler» til bunaden gir jeg jammen balla i den og.. og korps: jeg fniser litt av korps, men griner også fordi jeg blir rørt! Og jeg har nå endt opp med å bli drill-mamma.. syns også det er litt fnis, men skal selvfølgelig heie på både korps og drillere og ketskjup på skjorta! ?✌ God 17.mai!

 9. La oss gi blaffen i pent og rent tøy til 17.mai fordi mor og far stresser. La oss alle ligge i sofaen å skrive blogginnlegg. DA blir barna kjempeglad!! Hurra, hurra

  Jeg skal snakke for meg selv, og jeg synes dagen er kjempefin. Akkurat som julen. Bake, lage mat og kose seg sammen med barna sine på ekte. Birde du prøve ut!

  1. Hahaha! Er det sånn du forstår dette innlegget? Som om jeg oppfordrer til å ligge på sofaen mens ungene seiler sin egen sjø i skitne klær? Da må jeg ha formulert meg utydelig. Men så bra at du baker, Ronny! Høres ut som om du har full kontroll og masse overskudd til de rundt deg (men ikke så mye til overs for bloggere kanskje?). Håper du får en fin 17. mai, og er blidere i morgen enn du er her! 🙂 Thea.

   1. Det er ganske merkelig med en del av dere bloggere som skriver det ene innlegget etter det andre om hvor stressende hverdager og høytidsdager er, hvor travelt dere har det, hvor slitne dere er osv. Men tid til å skrive blogger har dere! Dette har mye med prioritering å gjøre – rett og slett.

    1. For mange av disse bloggerne så er blogging faktisk deres hovedgeskjeft og/eller en god biinntektskilde… kanskje ikke så rart de prioriterer det?

 10. Hvordan har det seg egentlig sånn at 17. mai er «barnas dag»? Jeg vil veldig gjerne også få nyte Nasjonaldagen vår uten øreverkende 17. mai tuter, barn som hyler, skriker og løper rundt med klissete fingre.
  17. mai er folkets dag. Barn som voksne.

  Utover det så ønsker jeg deg en god 17. mai feiring som måtte innehomde nøyaktig hva du måtte ønske deg 🙂

  1. Jeg aner ikke hvordan det ble barnas dag, har det ikke alltid vært sånn? Det er i alle fall en bråkete dag, ikke bare barna som lager leven, det har du rett i ? Håper dagen din blir akkurat som du ønsker deg! ?

 11. Urk, skulle ønske det du sa om at folk ikke ser hva man har på seg stemmer… men har erfaringer med det motsatte her i Bærum, dessverre.
  Ellers fulgte jeg samme plan som du beskriver over her – menyen besto av pølser i lompe eller brød (de pølsene som var på tilbud, ikke noe fancypølser) og to (ikke 5) kaker, hvorav den ene skulle være en rullekake… orket ikke rullestyr, pluss at det ser jo mye større ut når det serveres flatt ?? (laget bunnen litt tykkere da).
  Ryddingen ble til litt rydding og litt stapping, og pyntingen ble de fine barna mine ❤️❤️❤️❤️

Legg inn en kommentar