Hvordan er det å gjøre det (nesten) alle kvinner før deg har gjort?

12873465_10153881967820991_776380932_o

Kommer jeg til å klare det? Hvor vondt kommer det til å gjøre? Hva om jeg ikke får det til? Hva om det blir ekkelt? Hvor lang tid kommer det til å ta? Er jeg godt nok forberedt? Trenger jeg egentlig å være forberedt? Blir det sånn som jeg tror? Hva om jeg revner? Når går vannet? Hvordan kjennes det ut? Kommer jeg til å bæsje på meg?

Når man har gått gravid i ni måneder, og (nesten helt selv) grodd frem et helt barn inne i sin egen kropp, så skal jo det barnet ut. Det er helt sikkert. Men hvordan er det egentlig å føde?

Alle kvinner som har født, har hver sin historie. Da jeg var gravid med Tidemann og nærmet meg termin, så kom det stadig fremmede damer bort til meg for å snakke om fødsler. Jeg husker at jeg synes det var skikkelig kleint. Hvorfor skal alle disse damene fortelle meg om føding? Har jeg, ved å gro denne magen, samtidig meldt meg inn i en slags klubb hvor hvem som helst kan snakke med meg om rier, åpning og smerter? Veldig pussig. Gamle og unge fremmede damer delte i alle høyste grad drøye detaljer om fødsler de hadde gjennomgått, mens jeg smilte ganske høflig og prøvde å tenke på noe annet.

Da jeg selv hadde vært gjennom det hele, og både sett og følt en unge komme ut av meg, så var det en del ting jeg likevel skulle ønske de fremmed damene (eller noen andre) hadde fortalt meg, men som ingen sa noenting om. For eksempel skulle jeg gjerne visst at pressrier, de riene som kommer til slutt når babyen skal ut, kjennes NØYAKTIG ut som om at du må bæsje. Jeg insisterte faktisk på å gå på do jeg, selv om jordmor og sykepleiere vennlig fortalte meg at det ikke var det som hold på å skje. Jeg var så påståelig at jeg fikk dem til å følge meg ut på do, overbevist om at jeg rett og  slett var på vei til å bli litt dårlig i magen. Det er dumt å diskutere med fødende damer, så de lot meg gå, og smilte bare mildt til meg da jeg etter en stund, slukøret stabret meg tilbake. Det var ikke noe annet som skulle ut av kroppen min, det var et barn.

En annen ting jeg gjerne skulle ha visst var dette med riene etter at babyen er ute, jeg trodde fødselen var over da, men det er  den jo ikke helt. Og så skulle jeg gjerne fått et tips om å ha med meg egen sjampo og balsam inn på selve fødestua, fordi man får dusje når babyen er ute, og da ble det fødesveis vasket med dispensersåpe for min del, noe som resulterte i at håret mitt var som en høydott i mange dager etterpå.

Denne uke i Foreldrerådet handler det om fødsler, helsesøster Tona Aanderaa jobber blant annet med å forberede gravide kvinner på føding, og hun svarer på absolutt alle spørsmål. Jeg har vært så nysgjerrig jeg bare kan, så dere gravide, skjønne damer der ute, skal få svar på alt dere måtte lure på. Hvis det er noen spørsmål dere føler jeg ikke fikk tatt med, send dem inn, så lager vi en episode til!

God mandag!

[acast src=»https://www.acast.com/foreldreradet/fodselmedtoneanderaa» width=»480″ height=»480″]

 

Legg inn en kommentar