Kjære barnehageansatte, kan dere snakke med ungene våre om sex?

 

13100937_1688791751380052_7202215496761526025_n

Først og fremst, takk for at dere passer på ungene våre, for at dere gir dem omsorg, kjærlighet og oppfølging hver eneste dag. Takket være dere, har barna våre et trygt sted å være, et sted å lære, sosialisere og kose seg.

Det har vært mange grusomme overgrepssaker i det siste. Både dere, og vi, har blitt rystet til vårt innerste av å lese om at noen ansatte i barnehager, som er like nære for barna våre som dere er, har forgrepet seg på dem. Hva skal vi gjøre? Hvordan kan vi bedre beskytte ungene våre? Hvordan kan dere bedre beskytte ungene våre?

Jeg er en helt vanlig mamma, jeg har ingen spisskompetanse på akkurat dette, jeg er ikke pedagog, og jeg har bare en unge. Men jeg har ringt rundt en del, og alle spesialister (barnevernspedagoger, sexologer, kompetansesentre for incest og seksuelle overgrep, psykologer og andre fagfolk) er enige om dette:

Å snakke med barn fra de er helt små, fra de er 3-4 år, om sex, kropp og grenser, gjør ungene våre tryggere på seg selv, på sin egen kropp og seksualitet, og forebygger overgrep.

Kan dere, i hver enkelt barnehage, ta den praten? Kan dere lære ungene våre om sex, kropp og grenser? Kan dere lære dem hva som er lov, hva som er naturlig, hvordan babyer blir til, og hva som IKKE er lov?

Regjeringen varsler endringer i rammeplanene for utdanning, fra august 2017 skal dette inn i pensumet i utdanningen til lærere og barnehage-ansatte. Det er kjempebra! Men hva med de barna som utsettes for overgrep akkurat nå? Hva med de som går gjennom forferdelige ting, akkurat i dag?

Vi foreldre, vi kan ta praten med våre unger, vi står dem aller nærmest, det er vår jobb. Men kan dere hjelpe oss? Mange barn utsettes for overgrep hjemme, der de egentlig skal føle seg aller tryggest, av de som står dem aller nærmest. Hvis dere er med oss i denne kampen, hvis dere kan ta den praten, så kan dere hjelpe de barna vi andre ikke ser!

Vi foreldre ønsker at ungene våre skal være tryggest mulig, og med deres viktige rolle i barnas liv, kan vi sammen gjøre handlingsrommet til overgriperne så veldig mye mindre!

Er dere med?

Hvis ja, her er en liste over info jeg har funnet så langt, blant annet en oversikt over hva slags gratistilbud som finnes rettet mot barnehager, samt steder man kan finne informasjon. Ta praten!

Vennlig hilsen Thea Klingenberg (mamma) og resten av gjengen i  #Ta praten.

PS: Del gjerne dette brevet med den barnehagen ditt barn går i, skriv det ut, send det på mail eller del det på facebook. Jo flere vi er om dette, jo tryggere blir ungene våre!

 

 

Legg inn en kommentar