Lørdagsbrevet; Kjære alle litt flaue (eller bare skeptiske) foreldre

 

IMG_2934

 

Det har rent inn med meldinger her fra fine folk som applauderer det å snakke med barn om sex fra de er små. Det har også kommet en del spørmål, og noe kritikk. Derfor skriver jeg dette lille brevet, til alle dere som himler med øynene, fnyser eller rett og slett ikke vet helt hvordan dere skal gå frem, for å fortelle barna deres om sex.

Jeg er bare en helt vanlig mamma, og jeg har en veldig nysgjerrig sønn, så for min del har jeg måttet besvare de rareste spørsmål helt siden han begynte å prate. Spørsmål om insekter, om døden, om hvordan fugler klarer å gro nebb, om hvorfor bæsj lukter vondt og hvordan det kan ha seg at vi trenger å sove. Jeg prøver jo alltid å svare, noen ganger (ganske ofte) må jeg google ting, andre ganger må jeg bare svare at jeg ikke vet. Han er vant til at mamma svarer på ting, også når det gjelder tiss, rumpe og etterhvert hvordan i all verden det går an å lage baby.

Jeg skammet meg i starten, litt i smug, for jeg svarte ham, men følte kanskje at han fikk litt for mye informasjon. Han ga seg nemlig ikke, for hvert svar jeg ga kom det et nytt spørsmål. «Men hvordan blander man det egget og det frøet?», «Kan jeg få se det hullet babyen kom ut av?», «Snurrer guttetissen rundt som en propell inni jentetissen for at det skal blandes ordentlig?». Kremt.

Jeg ringte pappaen hans (som på ingen måte er vokst opp med like åpne foreldre som meg), jeg ringte min egen mamma for å be om råd, og så fikk jeg endelig muligheten til å lage Foreldrerådet, en podcast hvor jeg inviterer spesialister på ulike områder, som kan svare meg (og lytterne) på alt vi lurer på om barn. Det var da jeg fikk a-ha-opplevelsen, for selv om jeg trodde fra før at det var lurt å snakke med barn om det meste, så visste jeg ikke at det hadde påviste fordeler. Faktisk BARE fordeler, og ingen ulemper!

Barn som snakker med foreldrene sine (eller andre trygge voksenpersoner) om sex, debuterer senere og tryggere seksuelt, de blir tryggere i sin egen kropp, på sin egen seksualitet, og de lærer å respektere andres kropper. I tillegg virker det forebyggende når det gjelder seksuelle overgrep. Jeg var helt overveldet etter at vi hadde laget den episoden, HVORFOR VET IKKE ALLE DETTE??? Hvorfor visste ikke jeg det en gang?

Når det gjelder hvordan man skal gå frem for å ta den praten, så er det mange muligheter. Det anbefales ikke å lage rare sammenligninger. «Blomster og bier» er vanskelig å forstå, det fucker litt opp hele historien. Hold det enkelt, kjøp gjerne en bok, – og fortell sannheten. Kanskje skal du ikke fortelle alt på en gang, begynn i det små. Fortell dem gjerne at dette er noe mange synes er flaut å snakke om, for barn vet hva det vil si å være flau, og da skjønner de hva det er som skjer, hvis de tar det opp med andre, som synes det er kleint.

Små barn har ikke begreper om skam, før vi (og verden) lærer dem det. Hvis de tar seg mye på tissen i familieselskap for eksempel, fortell dem at det er greit å ta seg på tissen, bare ikke i familieselskap. Akkurat som at det er lov til å spise i sofaen hjemme, men kanskje ikke når de er på besøk hos andre. De skjønner regler og grenser hvis vi lærer dem det, men de skjønner IKKE hvorfor mamma og pappa avviser eller blir sure og rare, når de spør hvorfor deres tiss går utover, mens kusinens går innover.

Kjære skeptikere, dette vil ikke gjøre barna deres mer sexfiksert, tvert i mot. Ungene våre skal ut i (de lever allerede i) en verden hvor sex er over alt, hvor de kommer til å snuble over porno ett eller annet sted fra veldig ung alder (fra 6 år, jeg fikk sjokk da jeg hørte dette!) og det hjelper ikke å late som det ikke gjelder oss, at det ikke gjelder våre barn, at dette er «noe de finner ut av selv» eller som «skolen kan ta seg av». I alle fall ikke hvis du er hypp på å ruste ungen din så godt du kan. Jeg mener alle barnehager bør ha sex, kropp og grenser som pensum i samlingsstundene, hvir det bare er fordeler ved dette, hvorfor har de det ikke allerede?

Til slutt, kjære skeptikere, så vil jeg gjerne høre fra dere!! Jeg tror mange fler, enn de jeg har fått meldinger fra, himler med øynene over dette her. Hvorfor? Hva er grunnen til at du ikke har snakket med din tre-, fire-, eller femåring om dette? Kanskje har du noen killer-argumenter jeg (og de jeg har snakket med) ikke har tenkt på. Bring it on!

God lørdag!!

🙂 Thea.

Hør familieterapeut og sexolog Thomas Winther forklare både hvordan og hvorfor du skal snakke med ungen din om sex her:

[acast src=»https://www.acast.com/foreldreradet/seksualitet» width=»480″ height=»480″]

 

 

Legg inn en kommentar