2 Comments

Fy faen, og kjære alle sammen

 

IMG_1221

Med klump i halsen og tårer i øynene, sitter jeg her i stua mi, og leser gjennom alle mailer og meldingene jeg har fått det siste døgnet. Dere forteller om grusomme ting, om skam, overgrep, brutt tillitt, om opplevelser dere selv har hatt, eller som barna deres har blitt utsatt for. Om hvordan det er å stille seg selvpiskende spørsmål hver dag; «Hadde det grusomme fortsatt skjedd med barnet mitt hvis jeg hadde snakket mer med ham?» eller «Kunne jeg forhindret dette på noen måte? Hva gjorde jeg feil?».

Jeg hadde aldri trodd, da jeg skrev gårsdagens innlegg, at det skulle engasjere så mange. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få historiene deres. Jeg forsto egentlig ikke  hvor mange historier det var, så nærme. Jeg er svært takknemlig, svært rørt, og kjenner helt inni kjernen av kroppen min at dette, det er jævlig viktig. Dette må det snakkes mer om.

Over seksti tusen mennesker har vært innom denne lille bloggen det siste døgnet. Seksti tusen mennesker, som mer enn noe annet vil beskytte barna sine mot overgrep, vanlige pappaer og mammaer som deg og meg, som lurer på hva det er de kan gjøre, for at ungene deres aldri skal måtte gå gjennom det altfor mange barn går gjennom.

Jeg vet ikke, her jeg sitter nå i sofaen min, med historiene deres på repeat inni hodet mitt, akkurat hva det er vi kan få til i felleskap, men fyttirassen dere, det aner meg at det kan bli noe ganske stort.

Hvis alle foreldre i Norge i dag, hadde snakket varsomt, ærlig og tydelig med ungene sine om sex, kropp og grenser, så hadde overgriperne i dette landet, fått en jævlig vanskelig jobb i morgen. Hvis barnehager landet rundt, hadde hatt opplegg for samtaler, samlingsstunder og åpen dialog med barn, kunne vi fanget opp enda flere, da ville barna våre vært enda tryggere. Ikke bare mot overgrep, de ville vært tryggere i seg selv, med sin egen kropp, i sin egen seksualitet, og bedre rustet til å møte den verdenen vi lever i. Hvis alle fagfolk og all forskning vise at det kun er fordeler ved å snakke med barn om sex, kropp og grenser, hvorfor gjør vi det ikke allerede?

Jeg tror ikke det handler om motvilje, jeg tror det handler om at vi ikke egentlig vet hvor viktig det er. Jeg visste i allfall ikke det, før jeg ble det fortalt.

Bli med i facebook-eventet jeg har laget, invitér alle du kjenner, la det bli tydelig i alle sosiale medier, og for alle du er i kontakt med, at du har tenkt til å gjøre det så vanskelig som overhodet mulig å la noen ha mørke hemmeligheter med dine barn. Den makten vi har, vi helt vanlige foreldre, er så sykt mye større enn jeg hadde trodd!

Hvis du har opplevd seksuelle overgrep selv, har spørsmål rundt dette, eller er pårørende til en som har blitt utsatt for det, så finner du ditt lokale støttesenter her.

Her finner du Redd Barnas informasjonsside om seksuelle overgrep mot barn, den anbefaler jeg alle å sjekke ut.

Jeg skal legge meg nå. Med bankende hjerte, knakende hjerne og røde øyne. Denne dagen kommer jeg nok aldri til å glemme. Dere er fantastiske, herregud så vanvittig fine dere er. Tusen, tusen takk!!!

Thea.

 

 

 

2 Comments

  1. Nei tusen takk til deg, som skriver så bra om en så viktig sak! Nå må vi stå på for barna våre og lære de hva som er viktig, riktig og ikke minst ikke lov og galt. Jeg er i gang med både mini 1 og 2! Stå på Thea, du er så flott! Tusen takk igjen❤

Legg inn en kommentar