4 Comments

Derfor må du snakke med barnet ditt om sex

 

12873465_10153881967820991_776380932_o

«Hvor kommer jeg fra? Hvordan lagde dere meg? Hvordan kom jeg ut av magen? Akkurat hvordan gjør dere det? Kan jeg få se???»

Har du snakket med ungen din om sex? Har du forklart akkurat hvordan det foregår? Har du fortalt at det også er noe vi voksne driver med fordi det er hyggelig (jepp, det gjør vi)? Har du forklart barnet ditt at den kroppen vi har er vår og bare vår, og at ingen andre skal få ta på den hvis vi ikke vil det selv? Har du forklart at andres kropper er deres, og ikke noe vi kan ta på hvis vi ikke får lov?

I denne ukas episode av «Foreldrerådet» handler det om nettopp dette, «Hvordan prate med barn om sex?».

Jeg har skrevet om dette flere ganger, mest fordi jeg lurer på det selv, for hvordan svarer man barn på spørsmål om sex? Hvordan forklarer man dem det «på riktig måte»? Går det an å  fortelle dem for mye? Jeg er ingen ekspert, jeg har bare gått for magefølelsen og svart mitt barn så godt jeg kan. Noen ganger på en stappfull trikk på vei hjem, noen ganger i familieselskaper, andre ganger har vi hatt lange samtaler ved middagsbordet om hvordan han ble til. Nøyaktig hvordan det foregår. Jeg har vært svett og rød i fjeset mange ganger i de samtalene, selv om jeg stort sett synes det er gøy.

Det viser seg at det er viktigere enn jeg hadde trodd. Når du snakker med ungen din om sex, forebygger du seksuelle overgrep. Du gjør dem tryggere på seg selv, og sin egen seksualitet. Barn som vokser opp med åpne foreldre som prater med dem om sex, debuterer senere selv (!), beskytter seg oftere (!) og er sjeldnere ruset (!) når de har sex. Bare fordi de har åpne foreldre!!

Jeg har snakket med mange jeg kjenner om dette, overraskende mange av mine venner har ikke tatt den praten med ungen sin. «Det finner de ut av selv, jeg lærte ingenting om sex av mine foreldre, det der tar skolen seg av», eller «det er ikke min jobb å snakke med barnet mitt om det, der er vi rett og slett uenige om oppdragelsen, Thea» er ting noen av dem har sagt til meg. Kjenner du noen som også tenker at det ikke er så viktig? Som synes det er så flaut at de bare unngår det?

Jeg skjønner at det kan være kleint, barn er direkte, nysgjerrige, gravende og «de eier ikke skam», – rett og slett fordi de faktisk ikke eier skam enda. Det er en gyllen mulighet vi har, til å gjøre dem trygge og sikre, men det betyr at vi må ta den praten. Tenk på alt det andre vi gjør for å beskytte ungene våre!

Jada, det har gått bra med mange som har syklet uten hjelm også. Eller som har gått på rød mann istedenfor grønn over gaten, det går som regel bra. Selv med alle oss som vokste opp med foreldre som røyket inne av og til, selv vi har overlevd stort sett. Men hvis du har muligheten til å faktisk beskytte ungen din mot seksuelle overgrep, og gjøre det tryggere på seg selv og sin egen kropp, er det ikke verdt å svelge den kleinheten?

Ikke ta det fra meg, jeg er bare en helt vanlig mamma, hør familieterapeut, barnevernspedagog og sexolog Thomas Winther svare på alle de spørsmålene dere lurer på i denne søndagens episode av «Foreldrerådet»;

[acast src=»https://www.acast.com/foreldreradet/seksualitet» width=»480″ height=»480″]

 

Tusen takk for at dere lytter, deler og sender tilbakemeldinger! Dere kan følge Foreldrerådet på facebook her, og kom gjerne med innspill! Nest uke handler det om trass, om det å bli sinna på ungen sin (og hva som eventuelt kan funke bedre).

Spørsmål kan sendes på facebook-gruppen eller til thea.klingenberg@gmail.com.

God påskesøndag, fine folk!! 🙂

PS: Er du en over snittet hyggelig person? Da er du hjertelig velkommen til å følge denne lille bloggen på facebook! ?

Vi ble venner igjen, og Staysman ble helten.

4 Comments

Legg inn en kommentar