1 Comment

Crispy duck for dummies

 

IMG_3826

Dette er jo ikke egentlig en matblogg, men siden jeg er godt over snittet glad i mat, og dere ba om det, her er en oppskrift på crispy duck (fniser her jeg sitter, fordi jeg hele tiden skriver «dick» istedenfor «duck»). Det er lett og syyyykt godt!

1: Finn en matbutikk med asiatisk mat. Jeg går på den som heter «Scanasia» i Youngsgate. Butikkene har veldig mye rart, så det letteste er å bare ta tak i en som jobber der og vise dem handlelisten. De er godt over snittet hjelpsomme.

2: Her er handlelisten:

Frossen (ferdigstekt) and (en holder til 2-3 pers), frosne pekin-pannekaker (en pakke inneholder helt sjukt mange), duck seasonmix (se bildet), agurk, vårløk, koriander, lime, Hoi Sin-saus, fishsauce, ketjap manis, sesamolje, ingefær, hvitløk, peanøtter.

Alt dette har de i samme butikk. Både korianderen og vårløken er bedre fra disse butikkene, så kjøp like greit alt der. Du trenger også en dampkoker i bambus (hvis du vil, det kan jukses i mikrobølgeovn, men blir best i dampkoker), det koster ikke mye, de har det i samme butikk.

Man kan også eksperimentere med flere ting hvis man vil, for eksempel avokado eller mango. Slå deg løs med det du liker, det er alltid lurt. Jeg har prøvd å bake de pannekakene selv en gang, men det var ingen suksess. De ble tjukke og rare. Sikkert noen som mener man helst skal gjøre det sjæl, men jeg kjøper. Får være måte på.

3: Gå hjem og hell deg et glass vin (fordi det skal være koselig å lage mat). Anden må tines, så enten legger du den ut dagen før (lurt å åpne pakken og ta den ut, og «brette den ut» etterhvert som den tiner). Det funker å tine den i mikroen hvis du har en litt avansert type, jeg gjorde det i går. Mens anden tiner kan du lage Bent Stiansens Hoi Sin-saus:

Bland 1 dl Hoi Sin-saus med 1 ss fishsauce, 1 ss ketsjap manis, 2 ss sesamolje, en dæsj vann (så den ikke blir for tykk),  1 ss hakket koriander, 1 ss limesaft, et fedd hakket hvitløk og 1 ss finhakket ingefær. Skyll en neve peanutter (for å få vekk saltet), hakk dem opp litt og sleng dem i. Hvis du (som meg) har glemt peanøtter, bruk cashew. Det gjorde jeg i går og det funka fint. Jeg hadde også glemt sesamolje, det gikk fint. Smak på sausen, bli glad, sett den i kjøleskapet.

4: Når anden er tint, så bretter du den ut og krydrer den på begge sider med den kryddermixen du har kjøpt. Gni det godt inn og bruk alt i posen. Legg anden (med skinnet opp) i en ildfast form, og sett den i ovnen på 200 grader. Her er det egentlig valgfritt hvor lenge den skal stå, jeg liker at den står ganske lenge, så kjøttet  blir litt tørrere og lett å dra fra hverandre med to gafler. Andre liker den saftig. Utgangspunktet er at den bør stå minst 20 min (jeg lot den stå nesten en time), før du fyrer opp grillfuksjonen så skinnet blir crispy (her må du stå ved ovnen og følge med, det går fort).

5: Kutt opp vårløk, koriander, agurk og eventuelt andre ting du liker, legg det på fat. Husk å drikke vin mens du holder på, hør gjerne på musikk også.

6: Nå er det snart middag, anden er nesten ferdig. Ta en litt stor kjele, fyll i litt vann, legg litt bakepapir som du stikker hull i, nederst i dampkokeren (eller et bananblad, men det har de færreste), og legg de frosne (eller halvtinte) lompene oppi. Når vannet i gryten koker, setter du dampkokeren oppi. La den stå 8-10 min, ta den ut og ta av lokket, så de får luftet seg. De øverste er veldig klissete, så kast dem.

7: Dra den ferdige anden fra hverandre med gafler, så kjøttet blir enkelt å forsyne seg av, ta med all maten til bordet, hell deg et nytt glass vin og spis. Gratulerer, du har laget crispy duck!!

🙂

Her ser du anden når den er brettet ut, hvordan kryddermixposene ser ut, og hvordan pakken med and ser ut i frysedisken.
Her ser du anden når den er brettet ut, hvordan kryddermixposene ser ut, og hvordan pakken med and ser ut i frysedisken.
Koriander, agurk, vårløk og Bent Stiansens versjon av Hoi Sin-saus.
Koriander, agurk, vårløk og Bent Stiansens versjon av Hoi Sin-saus.

 

Pannekakene i dampkoker. Snart mat!!!
Pannekakene i dampkoker. Snart mat!!!
Det er lov å rote når man lager mat, i motsetning til det kokkene sier. Purren ble ikke brukt til denne middagen, bare så dere ikke blir forvirret.
Det er lov å rote (og smake) når man lager mat, i motsetning til det kokkene sier. Purren ble ikke brukt til denne middagen, bare så dere ikke blir forvirret. Ikke eggedeleren heller.
Dette er digg ass!!!
Dette er digg ass!!!

 

 

 

 

1 Comment

Legg inn en kommentar