10 Comments

Norge, mitt Norge!

 

IMG_3409

Hvor er det Norge jeg kjenner? Hvor er det landet med rause, velutdannede mennesker, som stolt gir ut fredspris, er nysgjerrige på verden og med moden og diplomatisk holdning gir råd til andre lands konflikter og går foran med et godt eksempel? Hvor er det fine, åpne samfunnet hvor kvinner og menn, gamle og unge er enige om at alle mennesker er like mye verdt og fortjener like gode muligheter? Hva faen har skjedd?

Kommentarfeltene er fulle av hat, hets og i beste fall ekstrem skepsis. Statistikk misbrukes, folk hisser hverandre opp, det er om å gjøre å være krassest, være tøffest. Det ene tar det andre, og plutselig har vi to fronter i dette landet. Den mest aggressive, den farligste fronten, består av de som kaller seg «realister», som i de groveste tilfellene spyr ut fascistisk hat og mener alle muslimer før henrettes, brennes i sine egne mottak, de som sukker lettet når en muslim dør, «Da blir det en mindre å ta vare på». Før var det bare et par av dem, vi kalte dem «troll» og fnøs av det. Men nå er de mange. Og mens «snillistene» henter i barnehagen, gir penger til Flykningehjelpen og baker til jul, så har massen med kritikere vokst, og noen av dem har blitt farlige. De truer ikke bare med vold, de tenner på mottak. Hva har skjedd med mitt Norge???

Tenk om vi kunne brukt all den energien, alt det hatet, all den skepsisen og brukt den til noe nyttig? For det er masse å ta tak i, folkens! Vi kan ikke bare sitte på rumpa når vi får tusenvis av flykninger inn over grensene våre. De er her allerede!

Så jeg har et forslag til alle sammen, både til «skeptikerne», «snillistene», «trollene» og «realistene» (og alle midt i mellom):

Hva om vi alle sammen går vekk fra tastaturet, vekk fra å hate hverandre i kommentarfelter, og heller viser litt god gammeldags norsk lagånd? Det har kommet masse nye folk hit, og det betyr at vi må hjelpe til!

Hvor skal de bo? Hva slags hjelp trenger de? Hvilke traumer trenger å bearbeides? De må lære om samfunnet vårt, om kvinnesynet, om tradisjonene, om lefse og juletrær, om «Gullrekka» på fredager og om 17.mai. De må lære at man bør ha ull innerst når det blir skikkelig kaldt og om hvorfor vi elsker skisport. Barna må lære å gå «fiskebein» og høre om Johaug og Northug og Dæhlie for den saks skyld, de må lære at vi tar snø i solbærtoddyen på vidda for at den ikke skal være for varm, når vi får den rett fra termosen. Og om lyse sommernetter og bading i fjorden, om dorging av makrell og rekesmørbrød.

De må lære om skolesystemet, om foreldremøter, og at fedre baker kake til skoleavslutning, like gjerne som mødre. Om at noen har to pappaer eller to mammaer, og at det er helt greit, og hva med «Hurigruta minutt for minutt»? Den må de se! Og «Grevinnen og Hovmesteren»!! Og hva med valget her til lands? De må lære om koalisjonsregjeringer og hvorfor vi insisterer på å sykle ute når det er is, og går på tur for turens egens skyld. Alt dette må de få sjansen til å lære, og de må lære det av oss. De må få varme og forståelse, de må få se det Norge jeg er stolt av, det rare, fine, langstrakte landet jeg elsker.

Kan vi ikke heller samarbeide om å få til det? Vi er jo så stolte av dugnad her i landet, nå har vi sjansen. Nå har vi sjansen til å vise dem hva ekte nordmenn er laget av, og vi bøyer ikke av for en utfordring. Gjør vi vel? Vi drar på oss lua, går ut i kulda med et smil og får til en hyggelig tur for hele familien uansett vær. Det er det vi må vise dem.

Er dere med?

 

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

P.S: Følg gjerne bloggen på facebook, da blir jeg skikkelig glad!

10 Comments

 1. Thea!
  Jeg er fast, foreløpig taus, men fast leser av din fantastiske blogg! Jeg digger deg og bloggen din (og Tidemann!)- og det toppet seg virkelig i dag- du har virkelig ordene jeg sliter med å finne- jeg er så enig med deg. takk!!
  Klem fra Kristin 34, mamma til 3

  1. Herregud så fint!! Tusen, tusen takk!!! Mamma til 3, det er imponerende!!!!! Håper du gir meg noen tips når du føler for det 🙂 Ha en deilig kveld, Kristin!

 2. Ja gjett om jeg er med 🙂 Helt klart en av grunnene til jeg begynte å følge deg! Så godt å lese noen som tar seg tid til å ordlegge seg på en positiv måte med håpet inntakt 🙂 Godt å se at vi er flere som har tro på mennesket! Blir glad av dine innlegg og herlige julekalender. Fortsett med det og ønsker deg en heeeerlig juletid 🙂 Benthe Lill

 3. JA jeg er med!! Du får virkelig sagt det du Thea. Har akkurat sittet og sett på norske Helter nå, og jeg nekter å la rasister, nettroll og økende fremmedfrykt ta fra meg troen på det gode i mennesket, som jeg har fått påfyll av nå! Takk for at du skriver om dette temaet ?

  1. Yes!! Tusen takk, Eirin!! Føler at jeg begynner å kjenne deg litt nå, er så glad for at du følger og backer og skriver meldinger, takk!! ??

   1. Haha ja, jeg tillater meg å omtale deg med fornavn og greier ? ? Er skikkelig glad for at jeg fant bloggen din! Du skriver om både hverdag (som er viktig nok i seg selv) og aktuelle temaer, og du gjør det med en herlig blanding av alvor, humor og lekenhet. Best av alt synes jeg det er at du ikke prøver å framstå perfekt. Det er så irriterende med sånne blogger! Sånn jeg har begynt å kjenne deg er du ei sprudlende jente med tæl, og sånt liker jeg ?

 4. Takk for et fint og positivt innlegg. Håper mange leser og gjør som du skriver. Landet vårt hadde blitt så mye hyggeligere å være en del av, hvis flere av oss hadde gjort det beste vi kan for at alle skal ha det bra.

Legg inn en kommentar