11 Comments

Hvordan ser en «hater» ut?

 

Kjære internett og alle dere sinte folk der ute,

Mitt innlegg om Halloween førte til at jeg fikk erfare, for aller første gang, hvordan internett fungerer, hvordan noe kan «ta fyr» og hva som skjer når mange mennesker på nett slår seg løs. Jeg er veldig overrasket, og det er litt rart, for jeg er egentlig ganske vanskelig å overraske. Da Tidemann lurte på hva folk sa på internett, om tigerkostymet hans, så fikk jeg litt klump i halsen. Han vet ikke at folk på twitter har kalt ham «en jævela drittunge», han vet ikke at noen har sagt at de skal sende hunden sin på ham, han vet ikke at jeg har blitt kalt stygge ting. Han bare lurte på hva folk hadde sagt om kostymet hans «Synes de jeg bør være zombie eller tiger, Mamma?».

Hvem er dere som er så sinna? I går var jeg på fest, med gode venner, og vi skålte og skravlet og mange hadde sett «rasshøl»-innlegget mitt på nett, og var nysgjerrige på hvordan det hadde havnet på både VG og TV2. Etter noen drinker med rom, så ble vi stående og diskutere «hatere». For hvem er de? Eller hvem er dere? Hvem er dere som blir opprørte over så mye og så mangt, som ikke engang leser teksten før dere hagler på med kritikk, eller personkarakteristika av meg som mor? Hvordan ser dere ut? Hvor bor dere? Og er dere like sinna i livet ellers, som på internett?

Utgangspunktet for at jeg skrev det lille «rasshøl»-innlegget, var at jeg var overrasket over folks oppførsel i kommentarfelter som handlet om Halloween, og ble bekymret for at noen skulle åpne døra for Tidemann i kveld, med samme sinne som de utviste på internett. Folk må gjerne gi faen i Halloween for min del, bare de oppfører seg ordentlig mot andre. Paradoksalt nok så førte det innlegget til at jeg selv har fått være i «rampelyset» med åpne kommentarfelter, og JØJE MEG, det er en helt spesiell erfaring mine venner!

Mine fem minutter med oppmerksomhet på internett er jo ingenting, har dere sett kommentarfeltene i flyktningedebatten? Har dere sett hva Sophie Elise utsettes for? Eller Linn Winsnes Rosenborg? Egentlig kan dere sjekke et hvilket som helst sted, der det er åpent for kommentarer, selv utkledningsfester for småunger blir arenaer for psycho-hets og drittslenging. Er dere så sinna til vanlig?

Da vi sto der på fest i går, med romdrinker og hørte på Justin Bieber («What do you mean?» er en sykt fet låt på tross av Biebers usympatiske vannskrekk), så var de fleste enige om at «haterne», de sure, vanskelige, sinte og trakasserende folka på internett er stusslige, små, ensomme, venneløse folk, som ikke har noe liv, er bitre og triste og ser sitt snitt til å ta ut aggresjonen fra sin egen stressless, med cola i den ene hånden, pungen i den andre. Trygt innafor husets fire vegger og i kjellerleilighetens mørke. Ja, dette er provoserende karakteristikker fra flåsete unge folk på Oslo vest. Stemmer de?

Eller er det sånn at dere hatere er fedre, hyggelige kollegaer og joviale folk by day, og så blir kommentarfelts-konger og voldtektsentusiaster by night? Sitter dere ved siden av meg på trikken om morgenen? Står dere også i kø på kaffebrenneriet for å kjøpe en dobbel cortado? Dere kommer i mange nyanser, i denne artikkelen skiller de mellom de «sinte», de «farlige» og de «gale», men hva med alle de som bare er skikkelig sure? Er dere så sure på jobben? Mot familien?

Internett er genialt, fordi det åpner for at folk flest får mene noe offentlig. Det er kult og sunt med ordentlige debatter, gjerne til og med krangling, jeg takker for opplysende innspil og konstruktiv kritikk, men hva skjedde med å snakke til folk sånn som du ville gjort i det virkelige liv? Det er ingen som ville hørt på deg i noe som helst slags møterom i virkeligheten, hvis du begynte å true med voldtekt, hundeangrep eller borgerkrig liksom. Bare nevner det.

Regner med at de sinte, såkalte «haterne» ikke kommer til å kommentere på dette innlegget, de har flyttet til andre saker, andre blogger, eller kanskje de står og flikker på kostymen til i kveld, kanskje flere av dem skal feire Halloween med ungene og gleder seg til det?

Tidemann har bestemt seg for å være vampyr i kveld, som han sa; «Hvis de som ser meg på internett ikke klarer å velge mellom tiger og zombie, så har jeg lyst til å ha på hoggtenner».

God lørdag, godtfolk 🙂

(Og takk for all kjærligheten, det er heldigvis mest av den!)

 

 

11 Comments

 1. Så godt du skriv. Æ har lurt på det samme – kossen ser en hater ut, – og videre: Kor ALT det hatet kommer fra? Ligg det latent i oss alle? E det bare god oppdragelse og alminnelig folkeskikk som hold det i tømme? For det e jo så MYE av det. Æ har sosialfaglig utdanning, og innrømme at nakkehåran av og til reise sæ av det æ les; at «potensielt-farlig-radarn» har fullt utslag. Æ går gjerne til krig for mennesket sin rett til å uttrykke sæ fritt, og mene at det e i uenighet og konflkt de største muligheten til endring og utvikling ligg. Men uttrykksfrihet uten respekt, e som å gjødsle åkern sin med salt, og rasende beskylde ho som solgte dæ jordstykket for at ingenting vil vokse der. Æ har sterke meninge om mange samfunnsfaglige områda, men viss æ åpne debatten med å kalle motparten for «j%##%%%a idi&€#@&€ot – vil han da lytte til det æ si videre? Å viss ingen lytte, ka æ da gjør med retten til å si ka æ mene? Eller e det en masse menneska der ute med svekkede sjelsevna, som e «tidlig og uopprettelig skada», og som har så mye raseri inni sæ at dem egentlig e en samfunnstrussel?

  1. Åh, jeg er SÅ enig Marit Jensine!!!! Veldig klokt det du skriver, og jeg aner ikke hvorfor folk kaster dritt til alle kanter på nettet, for de gjør vel ikke det ellers? I artikkelen jeg har linket til står det at det bevilges lite penger til forskning på det med netthets, det er synd, for jeg har på følelsen av at vi sitter på en tikkende bombe. Jeg ser også at «vanlige» folk, folk jeg kjenner, kan bli mer drittsekk-aktige på nett, enn de noengang er i virkeligheten. Er det fordi man liksom tøffer seg? Aner ikke. Takk for en glimrende kommentar, og ha en deilig søndag! ?

 2. Det er vel ikke så rart at folk ikke utviser god debattskikk i kommentarfeltet, når du i overskriften stempler folk som rasshøl, og i dette innlegget kommer med en rekke negative personkarakteristikker. Du åpnet lokket på Sareptas krukke, vel vitende om hva som befant seg inni.

  At folk skriver som de gjør om sønnen din er beklagelig, men folk har ikke alltid den samme positive oppfatningen av halloween som det du har. Der min tante bor, er tradisjonen at tenåringer egger ned hus uten engang å gidde å spørre etter godteri først. Vinduene hennes var fulle av egg, det samme var naboenes. Jeg vil tippe at de som øser sitt raseri ut over sønnen din har lignende opplevelser, og lar dem gå ut over en uskyldig tredjepart, som jo sønnen din er.

  Hva om du i stedet skriver et harmdirrende innlegg rettet mot de som faktisk fortjener det? De drittungene som kaster egg, mel og dasspapir mot husveggene, vinduene og bilene til folk? De som sprenger postkasser/kaster hundebæsj i dem? DE er jo de sanne rasshølene i denne sammenhengen.

  1. Da er vi rett og slett ikke enige, Kai. Jeg mener det er et større problem med voksne folks hat på internett, enn det at et mindretall av ungdommer oppfører seg dårlig. Hvis det viser seg at flesteparten av dagens barn og unge driver med hærverk på Halloween, så skriver jeg gjerne harmdirrende til dem, enn så lenge snakker jeg til de voksne.

 3. De voksne folks hat på internett (når det gjelde Halloween, vel å merke) har sitt opphav i drittungers oppførsel. Vil du at folk skal bli vennligere innstilt, så bør du gjøre ditt for at det ikke skal bli en skyttergravskrig mellom halloween-tilhengerne på den ene siden, som nekter å innse at eggkasting er et problem, og halloween-haterne på den andre siden, som lar sitt hat gå ut over uskyldige.

  Forøvrig kan du fint gjøre begge deler. Nå har du skrevet et innlegg rettet mot de voksne haterne, nå kan du skrive et innlegg rettet mot de som ødelegger halloween ved å kaste egg. For dem er det mange av.

  1. Jeg tror ikke folks hat mot Halloween er så «velbegrunnet», folk tar de argumentene de finner for å legetimere sitt eget sinne på nett. Er det ikke Halloween, så er det noe annet. Nå er jo Halloween over, så vi har et år på oss til å oppdra både voksne og barn på det området. Men hatet og rasshøl-oppførselen til folk fortsetter på nett, hva skal vi gjøre med det???

 4. Hvorfor tror du ikke det er så velbegrunnet? Jeg og familien har opplevd mer dritt enn hygge på halloween, og min holdning er preget av det.

  Et familiemedlem, som drev med utvendig oppussing/renovering, opplevde at drittunger pepret de åpne veggene fulle av råtne egg. En ting er når det må fjernes fra vinduer, det er vanskelig nok, men INNE I VEGGEN er en helt annen historie. Jeg aner ikke hvordan de fikk fikset opp i det sølet, men det aner meg at det var en tidkrevende og kanskje også kostbar affære.
  Min mann fikk for mange år siden pepret bilen full av egg og mel. Etter at det griseriet var fjernet, så ikke lakken så pen ut den heller. Her snakker vi også om tidkrevende og/eller kostbar affære.

  En kollega på en tidligere jobb klaget til drittungenes foreldre da bøllefrøene hadde egget på vinduene. «Ja, men det er halloween, du må da regne med sånt» var svaret fra foreldrene

  Vil du komme halloween-hatet til livs, bør du innse at det for de som opplever det er et problem, ikke bare stemple dem som rasshøl, og nekte for at hatet er velbegrunnet. Jeg tror ikke du selv hadde vært like positiv dersom du opplevde halloween som en høytid preget av hærverk. Jeg var faktisk 25 før jeg opplevde at ungdommene oppførte seg bra på halloween, og feiringen foregår heldigvis i ordnede former her vi bor, jeg har ikke opplevd verken egg, mel eller dopapir siden jeg flyttet hit. Dessverre er situasjonen annerledes andre steder.

  Det er den samme skyttergravskrigen hvert år, mellom halloweentilhengere og halloweenhatere, og det er beklageligvis de som oppfører seg bra, som din sønn, det går ut over.

  1. Mye av hetsen jeg har lest på nett handler om helt andre ting enn hærverk, og fåtallet av de som argumenterer mot Halloween gjør det på det grunnlaget (derfor «ikke så velbegrunnet»). Selvsagt skjønner jeg at det er forferdelig at folk griser ned og gjør hærverk, men jeg tror ikke det er et så utbredt problem som netthets, som sagt. Jeg er ikke pro-Halloween egentlig, jeg bare feirer det fordi barnet mitt og hans venner synes det er gøy. Der jeg bor er det en liten markering, jeg har aldri «kjent på kroppen» noe av det ubehaget folk (og du) forteller om. Jeg er helt enig med deg i at det bør slås ned på sånn oppførsel. Jeg mener fortsatt at voksne folks hat i kommentarfelter er et mye mer alvorlig samfunnsproblem, enn den dårlige oppførselen noen ungdommer utviser den ene dagen i året. Vi går i sirkler her, Kai, du er mer opptatt av den vandalismen du mener foregår i stort monn, jeg er mest opptatt av folks oppførsel i kommentarfelter. Takk for diskusjonen, det er nettopp sånne saklige debatter jeg gjerne vil ha, uten drittslenging frem og tilbake, så takk for det! 🙂

 5. Jeg tror ikke det er mulig å bestemme hva som er verst av netthets og hærverk, så å diskutere hva som er verst har aldri vært min hensikt. Det er store problem, hver på sin måte, og føles knusende for den som opplever det.

Legg inn en kommentar