229 Comments

Om å være et rasshøl på Halloween

 

Hvis denne fyren dukker opp på døra di på lørdag, vær så snill å ta ham godt i mot!
Hvis denne fyren dukker opp på døra di på lørdag, vær så snill å ta ham godt i mot!

Nå har vi gjort det, nå har det skjedd, vi er i gang med verdens aller dummeste debatt! Skal vi la barna kle seg ut og sanke godteri på Halloween, eller skal vi tvinge igjen øynene deres på vei forbi Nille, skalke lukene, slukke lyktene og heller insistere på at de går julebukk?

Det er i skrivende stund 125 986 medlemmer (!!!) i Facebookgruppa «Ut med «Knask eller Knep», inn med julebukk», saken har blitt delt i flere norske medier og i morgen tidlig er det duket for debatt på selveste «God Morgen Norge». Her er det engasjement!!! Det er helt tydelig at vi nå var lei av druknende flyktninger, fremmedhat og ekte krig, vi sultet rett og slett etter en debatt om de nære ting, ENDELIG!!! Skal únger få godteri av naboene på lørdag som kommer? Eller skal de vente til romjula???

På den ene siden har vi de godtesyke barna, foreldrene deres og folk som liker å få andre folk på døra, som digger feiringer, utkledningstøy og kjøpefest, på den andre siden har vi de som er luta lei, som lengter etter gamle dager, som elsker kommentarfelter og som er kristiske til det meste; deriblandt kjøpepress. Begge lag har noe for seg, begge lag er engasjerte og det er ikke godt å si hvem som vinner dere, det blir SPENNENDE!!!

I går fikk mitt barn høre om Halloween for aller første gang. En gutt på snart fem år, med øyne så store som tinntallerkener og vidåpen munn, så på meg og kunne ikke tro sine egne ører.

«Hva mener du Mamma, kan jeg få KLE MEG UT som HVA JEG VIL?????»

«Ja Tidemann, til og med som noe skummelt» (han elsker skumle ting)

«Og så kan jeg være sammen med de andre barna ute når det er kvelden, SELVOM DET ER MØRKT???»

«Ja, dere kan gå sammen alle sammen, i kostymene deres.»

«Og så gir naboene oss GRATIS GODTERI?????!!!!!!»

Det var som å se en Justin Bieber-fan få beskjed om at hun får billetter til Senkveld på fredag (-inkludert intimkonsert og «meet and greet»), Tidemann gikk fullstendig av hengslene. Bare konseptet «gratis godteri» ville ha vippet ham av pinnen, men å få dele det med sine gode venner og attpåtil få kle seg ut!!?? Han var ustoppelig og sprang avgårde for å fortelle det til «gutta boys» (som han kaller gjengen på tunet her).

Jeg gikk julebukk husker jeg, utkledd som en vattnisse med hjemmestrikka klær, store, falske brune fregner og røde kinn. Det var råkoselig! Husker det gamle, lesbiske paret nede i veien ga meg masse bakst og mandariner. Ingen slukket lysene, låste dørene og hyttet med neven, åpnet de ikke døren så gikk vi rett og slett bare videre. Det var ikke et nettforum i sikte så langt øyet kunne se, bare stille snø og vår småfalske julesang.

Uansett hvem som vinner verdens dummeste debatt de neste dagene, så har jeg en bønn; Vær så snill å ta godt i mot barnet mitt på lørdag! Han vet ikke om han vil være tiger eller zombie (han vet egentlig ikke hva en zombie er), men han gleder seg noe fryktelig, han har funnet frem en kurv til godteri, han har avtalt med vennene sine og han ligger med tindrende øyne om kvelden og gleder seg til å gå på tur ute når det er mørkt. Han driter i kjøpepress, hvorvidt tradisjonen er amerikansk eller laget av satan sjæl, og han aner ingenting om eggkasting, kommentarfelter og de voksnes dumme krangler. Du trenger ikke engang gi ham noe godteri, bare vær grei mot ham, okei? Så lover jeg å lære ham julebukktradisjonene også. Avtale?

P.S: Hvis du likevel bestemmer deg for å være et rasshøl på Halloween, så husk at den tigerungen har en tigermamma. Just saying. God feiring!!

🙂

Hvis du vil følge bloggen min på Facebook (og er en skikkelig hyggelig person) så er du hjertelig velkommen til det!! Trykk her og vips så får du vite om nye innlegg og andre ting.

229 Comments

  1. Dummeste jeg har lest på lenge .
   Her i bygda hos oss går ingen unga å tigg på dørene – isteden har de et heidundrende Halloween party på skolen (med foreldre ) arrangert av 9.klasse hvert år . Masse godt å spise og leker . Inntekta går til klassetur . Funke like bra hvert eneste år .

   1. Haha, er dette det dummeste du har lest på lenge?? Javel, det var jo dumt. Men kult å høre at dere har en gøyal fest da, det virker morsomt! Ha en fin feiring, Grete 🙂

     1. Nei, det er det vel strengt tatt ikke. Mamma klager også over at jeg banner på bloggen faktisk. Men så liker jeg det da, synes jeg får frem poengene mine bedre sånn. Og jeg mener faktisk at den oppførselen som vises i kommentarfelt godt kan kalles «rasshøl-oppførsel», tenk om folk hadde sagt det de sier på internett rett til hverandre! Da tror jeg faktisk ikke «rasshøl» er dekkende en gang, tror du Grethe? (unnskyld stavefeil på navnet ditt, det går en kule varmt her i dag, for å si det mildt)

    1. Jasså, så dette er det dummeste du har hørt.. Vel, ikke regn med at øra detter av av dette.. ?
     Men det er vel det dummeste du har hørt fordi akkurat i den lille bygda du er fra så gjør de det på en annen måte, og Gud forby at det andre steder gjøres annerledes enn bygda DI..!! Vel, jeg skal ihvertfall stå klar, med lysende gresskarhode på trappa, selv utkledd som skummel heks og frydefult dele ut godteri til de knektene som banker på.. Ikke bare fordi jeg husker gleden og forventningene min egen pode hadde til Halloween når han var liten, men også fordi det er en gylden anledning til å glede og gjøre noe fint for andre. Noe som rett og slett bare ikke kan gjøres ofte nok.. ???????

   2. Jøss, Grethe…. At du gidder…. Du får ta på deg krigshjelmen, barrikadere døra og gjemme deg bak sofaen på Lørdag, så skal du se du slipper å få søte små barneansikter lysende av glede og begeistring på døra di. Fysj og fy for noe fæle greier! Barn som har det fint??! PFØY! Det må vi ha oss frabedt! Så flott at niende klasse får feire da selv om barna ikke får det! Jeeez! Glad jeg ikke bor i den trangsynte småskårne bygda di gitt!

   3. Tror du det handlar om tigging så har du levt under en stein, Dette handlar om noe gøyalt for barna. Jeg er ikke den som liker å ha andre unger springende på døra for å be om snop. Som far har jeg for lengst skjønt at det er andre ting som er viktigere en mine asosiale tendenser, gode minner for mine barn for eksempel.

    At gå rundt i kostymer med sine beste venner å ha det dødskult et par timer, det er moro det. At se mine barn lykkelige er det viktigste for meg.

    Der vi bor så går nesten alle barn rundt å gjør dette.
    Noe som hedde blitt «for dumt» er å nekte barna sine gode opplevelser fordi du setter dine valg fremfor deres.

    Hvem er du som pisser på hvordan andre vill leke Halloween?
    Vill du feste med hele skolen så gjør det, har ungene kult så er det bra det.
    Veldig trist attityde du viser fremfor hun som postet innlegget syns jeg.

    Det du egentlig sier er at hun gjør feil og at du veit hvordan det skall gjøres.

    Rasshøl er før øvrige et veldig passende ord på en som deg Grethe.

   4. Så fint at dåkke gjør det i bygda dåkkes. Det va ein grei måte å gjør det på. Lilevell, du skriver : » dummeste du har lest på lenge». Det er sterke ord egentlig. At dete gjør det slik i ei litå bygd gjør jo ikkje at alle andre må gjør det son. Ja, detta e ein » tradisjon» som me får pressa over hode, men me må ikkje glømma at barn e i endring! Detta har blitt ein del av barnekulturen usnsett ks me vil eller ei. Du kan gjerna skylla på handelstanden, men det hjelpe deg ikkje! På samme måte som den nye jente fargen e blitt blå på grunn av «frost» filmen, e detta og blitt ein del av drt barna prsktisere. Diskusjonen kan gå videre for all del. Men det e for seint å gjør noe me det. Det E blitt ein del av det barna gjør. Du kan kanskje få snudd småbygdene, men de større bygdeme å byane e frrdig settla! Det må få ver son nå! Du bor faktisk i et samfunn i endring. Du trenge ikkje lika alle endringar, men du klare ikkje stoppa barnekulturen…

   5. Tigger på dørene, ja.
    Du høres både raus og særdeles spennende ut.

    Glad jeg ikke bor i bygda di, hvis du er en måleståkk.

   6. Dersom dette er det dummeste du har lest på lenge så har du tydeligvis ikke lest nok på nettet. 😉 Kos dere på festen og øv deg på å glede deg over andre sine gleder også.

   7. Syns det er direkte kvalmende, at du som skal være en voksenperson, kaller små, uskyldige barn for tiggere! Vel, da kan jeg, som bor i HOVEDSTADEN som er full av tiggere, fortelle deg at de små barna som tar på seg kostymet sitt med et bredt glis om munnen og full av spenning, IKKE kan sammenlignes med en tigger. En tigger er en som går bort til deg midt på gaten med en kopp og som strengt talt ikke flytter seg før du gir h*n noe, en tigger er en som er klistret til et spesielt hjørnet hvor h*n vet det kommer mange mennesker forbi, en tigger er en som går uten billett inn på t-banen og presser en kopp oppi ansiktet ditt eller legger ned en lapp hvor det står: «Jeg har kone og 2 barn og ingen sted å bo. Kan du hjelpe meg med en krone eller to». Så, bare for å summere opp da: En tigger har IKKE råd til et kostyme, en tigger har ingen sted å bo. Men et barn på Halloween har kostyme, men ikke kunnskapen om at det bak en dør kan stå en sur, gretten person som ikke tåler å se gleden det lille barnet har når den tar på seg det kostymet og trasker rundt med den lille bøtten sin i håp om å få litt godteri fra snille, givende mennesker som faktisk FORSTÅR at dette ikke handler om tigging, men GLEDEN AV Å GI, gleden av å se de små, skjønne ansiktene lyse opp når de får litt godteri etter de stolt har vist frem sitt skumle/søte/morsomme kostyme!

    Så, ja! Sitt inne i stolen din du, ikke åpne opp døren for disse små tiggerne!

   8. Det er ikke å tigge. Kan ikke dere gamle gretne kvinnemennesker la andre ha det gøy med halloween.? Håper barne deres ser mer glede i halloween, ellers vil de bli «den fyren» i senere tid

   9. Jeg ser ikke helt hva som er dumt her? Ungene «tigger», som du kaller det, fordi det er noe de har lært av de som er eldre enn dem, det være seg hjemme eller i barnehage/skole/venneflokk. Jeg er ikke så fryktelig glad i amerikaniseringen av vår egen kultur og tradisjoner, og det er helt greit å komme med forslag til andre «løsninger», men saklighet er greit. Kalle noe eller noen for dum er lite saklig.
    Det ser ut til at Halloween har kommet for å bli, men du kan jo bare følge den enkle regelen om å slå av utelyset den kvelden, så slipper du «plagsomme tiggere» på døra di, ikke sant?

 1. Dette var en fin side av saken å vise frem. Barnet som ikke aner noe om det negative og bare gleder seg til alt det fine. 😀 Håper sønnen din får en fantastisk feiring og takk for et godt innlegg å lese.

 2. Så nydelig vinkling!
  Vi er alltid glade når det kommer utkledte små monstere på døren, og bunkrer smågodt til barna, men ett år kom det 6 voksne, og jeg må inrømme at jeg ble litt skremt, og lukket døren…
  Fikk knuste egg og ketsjup som takk..
  Det burde være en aldersgrense for å skremme???…
  Lykke til lille skjønne løveTiedemann?

  1. Er det sant??!?!?!! Kom det voksne folk i utkledning og ba om godteri??!!! Verden er klin kokos!! Selve «rampestrekdelen» av Halloween har uansett ingenting for seg, jeg har foreslått at Tidemann skal synge en sang for folk hvis han ikke får godteri, så kanskje de kjøper det til neste år. Han lurer nå på om han skal gå for «Prompe-sangen» fra barne-tv eller en spansk kjærlighetssang (!!). Så får vi se 🙂 God helg til deg når den tid kommer, Pia!!

 3. det eneste dere ikke burde la barne deres kle seg ut som er noe som approprierer en aen kultur. det er viktig. vet dere ikke hva det er kan dere google »cultural appropriation». ha en fin halloween ellers!

  1. Kjære deg, Cultural appropriation er et missvisende virkelighetsfjernt begrep når det kommer til kostymer.

   dette kommer i all hovedsak av at vestlige mennesker kopierer, og vrir om relgiøse symboler, fordi de » ser kule ut» eller er moteriktige, feks bindi-merket.
   Dette kan jeg forstå skaper noe frustrasjon,
   MEN Det at et barn plutselig ikke skal ha lov til å kle seg ut som cowboy og indianer, Kung fu fighter, eller lignende fordi en eller annen stakkars sjel kanskje kan føle det støtende, enten fordi forfedrene led en trist sjebne, eller bare for å være vrange..
   SAMTIDIG som det er greit å kle seg som Pocahontas, fordi hun er en disney prinsesse? Det er helt bak mål.
   Dette er også stikk i mot alle ting vi prøver å lære våre barn om toleranse og repsekt.
   Lykke til med å fortelle dem at » Alle er like mye verdt, tross Hudfarge og rase er vi alle like» men så fortelle dem at de ikke kan kle seg som sine yndlingshelter fordi det tilhører en spesifik rase.

  2. Helt enig! Jeg som levende død vil ha meg frabedt at de som bare er levende kan kle seg ut som zombier, vampyrer, mumier og slikt. Det er for oss vandøde og kun det!

 4. Jeg har ikke noe problem med at barn kler seg ut og går rundt å spør om gratis gotteri.. Men konseptet «Trick or Treat» på Halloween er også at man skal finne på onde ting når man ikke får det som man vil. Det er ikke en ok oppførsel og ikke noe jeg som ansvarsfull voksen kan støtte.

  Halloween er også blitt en feiring av det okkulte og onde, og det er jeg heller ikke for..

  I utgangspunktet er Halloween (det engelske navnet for Allehelgensaften «All Hallows Eve») dagen man forberedte en minnedag over alle de ukjente martyrerne (helgener i katolsk tradisjon) som måtte bøte med livet pga sin kristne tro. Så feir gjerne Halloween/Allehelgensaften, slik den opprinnlig var før den ble kommersiell, okkult og lærte barn til å bli både krevende, frekke og slemme.

  1. Jeg er av typen som «feirer det som feires kan», jeg ser ikke at det ene utelukker det andre, eller? Jeg er helt enig i at «trick»-delen er usympatisk, så jeg har foreslått for Tidemann at han og gjengen hans kan synge en sang for de som ikke har godteri (men som åpner døra). Han lurer nå på hvilken «låt» han skal velge, for min del er det HELT uaktuelt å finne på slemme rampestreker, da kommer han til å erfare at tigermamma spiser opp godteriet hans. Ha en god allehelgensaften, uansett hvordan du velger å markere den (eller ikke markere den)! 🙂

 5. Jeg ble skikkelig rørt av det siste avsnittet hvor du skriver «Vær så snill å ta godt i mot barnet mitt på lørdag!»

  Helt enig med deg – la de som gidder krangle, men ikke la det gå ut over barna!

  Ingenting i verden slår barnlig glede og entusiasme <3

 6. Hvorfor skulle noen være et rasshøl mot ungen din? Er det noen som har skrevet at de skal være rasshøl mot halloween-kidsa og «snill» mot julebukkene?

  1. Hei Tonje! Nei, det er det heldigvis ingen som har sagt! Men på min rundtur i kommentarfeltene på nett, er det rimelig mange over snittet forbanna folk, som gir uttrykk for sitt hat mot Halloween, ungene som kommer på døren og det meste annet. Jeg kan langt på vei forstå at folk er skeptiske, jeg bare håper de likevel møter barna med en hyggelig tone. Så enkelt som det (tenker vel egentlig at man kan regne med det, gjør ikke du?). Ha en deilig helg når den tid kommer, Tonje! 🙂

   1. Har opplevd det min datteren når hun var mindre. En utrolig sur mann som står å kjefter to jenter på 4år (som var prinsesser) opp og ned. Kan si det frista å dra tilbake med egg ?

    1. Oi!!! Det er nettopp dette jeg er redd for, jeg vil jo bare at det skal være en hyggelig opplevelse for barnet mitt (og andre barn). Høres ikke bra ut, håper ikke vi banker på en sånn dør på lørdag…

     1. Synes d er helt OK med små barn som går «Knask eller knep», men foreldre har en jobb i å lære barna kjørereglene for denne tradisjonen,så unngår de kanskje å bli møtt av surpomper. Man skal KUN ringe på de dørene der utelyset er på eller det står en lykt/Jack o’lantern på trappen. Der lamper er slukket,er man enten tomme for gotteri (slik vi ble etter besøk av over 70 (!) barn ifjor!!!) eller man vil ikke ha besøk,uansett grunn. Og lær for all del barna å si takk,det er alltid sjarmerende,og spesielt når det kommer fra et minimonster!?minstemann som kom til oss ifjor,var en liten ‘monster-fe’ på to år…sååååå nusselig!

     2. Åh, så søtt!!! Ja, det virker som det er en rød tråd her; vi må lære barna reglene! Så enkelt som det. Lurer på hvor mange som kommer hit i år jeg, mulig dette blogginnlegget gjør at jeg må kjøpe inn litt ekstra, haha! 🙂

 7. Deilig vinkling. Hvis «alle andre» går på dørene, så er det vanskelig å nekte og slik du beskriver Tidemanns syn på det er jo helt herlig og antagelig akkurat slik barn føler det. Det er klart vi skal ta godt imot de håpefulle små som ikke kjenner noe annet enn gleden ved å kle seg ut, være ute i mørkten og få samle godteri. <3 Jeg har heller ikke sans for knep-delen, men hvem har vel egentlig det? GJØR noen barn knep da? Tenåringer og unge voksne, gjør det ja. De burde virkelig holdt seg for gode for å gå knask eller knep. Ja til aldersgrense. 😉 Her vi bor arrangeres HalloVenn. En stor hall er leid for denne kvelden, det koster 50kr per pode og da får poden godteri uten å måtte "tigge" på dørene. De som vil kler seg ut og det er en masse aktivitetsposter og show. Supert opplegg! 😀

  1. Ja!! Det høres helt topp ut!! Det forbauser meg veldig hvis det er sånn at voksne folk kommer på døra og ber om godteri, det er det flere som har fortalt og det er jo VELDIG RART??? Helt enig med deg i at «knep»-delen er unødvendig, det fører ikke noe godt med seg. Ha en super helg, Elisa, og tusen takk for responsen!! 🙂

 8. Det er ikke gratis, noen må betale for det!
  For meg har det ingenting med julebukk å gjøre, men jeg markerer allhelgensdag på en annen måte, og er faktisk litt sjokkert over at dere som velger å markere halloween forventer at jeg skal bruke min tid og mine penger på deres feiring. Det blir som å si at min muslimske nabo skal kjøpe ribbe til meg fordi jeg vil feire kristen jul…

  Og om jeg ikke gladelig åpner døra for alle ungene så blir det egg og dopapir og det som verre er. Vet du hva?!?
  Feir gjerne halloween, kos dere masse! Men ikke tving andre til å markere en høytid bare fordi dere vil det. Folk må vel få velge selv hva de skal feire!?!?

  Jeg ser stadig flere blogginnlegg om hvor surmaga og grinete «vi» som avstår fra halloween er, fordi vi ikke tar imot de søte barna. Har du tenkt på dette; for dere handler det kanskje bare om søte barn og uskyldig moro, men for noen av oss er dette en religiøs høytid med et helt annet innhold, og allhelgensdag er en sårbar dag som vi vil markere åpen annen måte? Hvorfor er det greit å slenge dritt til oss fordi vi ikke feirer dine høytider? Gjør du det samme under påske og eid også?

  1. Hei Kristine! Jeg synes ingen skal slenge dritt til noen, jeg mener ikke at noen er forpliktet til å feire noe som helst, men det er vel mulig å se på andres tradisjoner og feiringer med åpenhet? Hvorfor skal det med en gang blir en debatt med flere fronter? Jeg er helt enig med deg i at «knep»-delen (eggkasting og alt det der) er helt UAKTUELT, det er virkelig ikke noe å ta med seg, bare for å være tydelig på det. Og såklart er det lov å ikke åpne døra! Som jeg skrev, trenger du ikke gi ungen min godteri en gang. Men jeg ville satt pris på om du er hyggelig mot ham, og ikke involverer han i de voksnes «krangling» om Halloween, hvis han tilfeldigvis dukker opp på din dør. For han vil bare gå en tur med vennene sine i rare kostymer og er spent på å møte fremmede folk 🙂 Ha en fin dag og en deilig helg, Kristine (uansett om du feirer eller ikke)!!

  2. Det er ikke verre enn å skru av utelys og ikke lukke opp om noen ikke følger «skikk og bruk på Halloween».

   Jeg er ikke så for den feiringen selv, men når mine var små fikk de vandre i mørten og være skumle små troll begge to. Som blogger skriver; de gleder seg voldsomt til dette og fortjener ikke dritt fordi de voksne ikke klarer å tilpasse seg.

   Så her slukkes lyset og jeg håper ikke jeg blir sett på som ett rasshøl av den grunn.

   1. Du skjønner AKKURAT hva jeg mener!!! Selvsagt skal du få lukke døra, ingen trenger å åpne eller gi godteri hvis de ikke vil! Det hadde jo vært helt sykt, om vi skulle påtvinge folk å feire og kjøpe masse stæsj og kle seg ut, mot deres egen vilje! Håper du får en fin lørdag, Margrete!! 🙂

   2. Hvorfor skal jeg måtte slå av ute lyset mitt ??? Har det på av den enkle grunn at jeg liker å se hvem som står utenfor min dør når det ringer på !! Ikke for å gi tegn til folk som går Halloween at her ønskes ikke besøk !!!

    1. 🙂 Merkelig at det er så mange delte meninger om det, er det ikke? Jeg et ikke altså, men supert at dere undersøker!

 9. Personlig så er jeg ikke tilhenger av den dagen, men har ikke noe imot at barn går rundt på denne dagen utkledd og ringer på dørene til folk. Jeg har selv barn som gjør dette på stedene de bor og vet hvilken glede de har/har hatt av dette. Jeg tenkte at jeg får vel se hva som står her iallfall før jeg går ut av døren for dagens gjøremål. Jeg må si at det gjør noe med meg å se en mor skrive slik om entusiasmen til sin lille gutt, så derfor har jeg nå lagt til en ting til på dagens liste.. Jeg skal ut å kjøpe godteri og være klar for de som dukker opp på døren i år ?

  1. Åh, så utrolig hyggelig!!! Nå smiler jeg fra øre til øre her, Svein Erik! Jeg mener heller ikke at folk trenger å kjøpe inn godteri, jeg vil bare at det skal være en hyggelig opplevelse for barnet mitt (og andre barn). Jeg gleder meg!! Tusen takk for nydelig melding, ha en glimrende dag og en fin helg! 🙂

 10. Jeg har vært så smart å gifte meg med en engelskmann, og har fått tradisjonen med Haloween lenge før det begynte å bli vanlig å se skremselsjunk og snop hos Nille og Eurospar. Ungene synes det var kjempemoro å få gå rundt å rope: Knask eller knep?
  Og for å gjøre en lang historie kort… de lærte fort at de ikke skulle ringe på der utelyset var slukket, og knepet de hadde på lur… ja det var rett og slett en dusjeflaske med vann og oppvasksåpe (mye såpe så det skummet godt). Utenpå flasken tegnet vi en hodeskalle og skrev GIFT! Så enkelt var det… så slapp man å få ødelagt nylakkerte dører og nymalte vegger og trapper 😉
  Jeg ønsker alle mulige morosaker for ungene velkommen, og synes vi har plass til både Haloween og Julebukk på vinterhalvåret… 😉

  1. Enig!!!! Jeg applauderer alt du skriver!!! Mulig vi trenger en liten Halloween-skole her i landet, rett og slett! Ha en deilig helg, Anita, og takk for perfekt innspill! 🙂

 11. Nei, det er ikke en feiring av det onde og okkulte som noen påstår over her. Det er opprinnelig en feiring av en god innhøsting. Fra førkristen tid feiret kelterne Samhain, det vil si en form for innhøstingsfestival, og den siste høstdagen. Dessuten mintes de de døde fra året som hadde gått.
  Man trodde også at den dagen ble barrierene mellom de dødes og de levendes rike oppløst, slik at åndene kunne vandre på jorda igjen. Både gode og onde ånder. Dermed skulle man kle seg ut som noe farlig, slik at de onde åndene skulle tro du var en av dem, litt sånn «Kan du ikke slå dem, så slutt deg til dem».
  Det er også derfor man hulte ut neper og etterhvert gresskar, for å skremme vekk de onde åndene. Mexicanerne fulgte på med «De Dødes Dag» og i dag har Hallowe’en blitt big business. Men det er absolutt ingen ond feiring, dog opprinnelig hedensk.
  Alle Helgens Dag var noe kirken og kristendommen snek inn i feiringen senere, akkurat som Jesu fødsel som på mystisk vis havnet tre dager etter midtvintersblot.

  1. Så gøy å få historien, tusen takk, Glenn! Da kan jeg altså tillate «skummelt» antrekk for Tidemann på lørdag, og ha gode argumenter? Spørs hvor skummel han kan bli altså, men vi skal prøve! 🙂

  2. Så fint at noen fortalte om Samhain 🙂
   Jeg er heller ikke helt for nymotens Halloween.
   Jeg gjør heller en lett versjon av den gamle feiringa 😉
   Vi jager ikke bort unger som kommer på døra (selv om vi har slukket utelyset), men vi har ikke snop i huset, så de får heller komplimenter for kostymene.
   Den «trick»- delen er jeg sterkt imot selv.
   Jeg synes det er latterlig at en såkalt «tradisjon» skal medføre skadeverk på andres person eller eiendom, hvis de ikke gir fra seg snop!
   Kan love at «hedningene» ikke tillot slik.
   Alt man sender ut kommer tilbake og «…ved kraften av tre ganger tre…», sier jeg bare *kakle kakle kakle*
   (PS: Vi hedninger tror nemlig på at man har «lov» å hevne urett 😉 «Karma» kommer ikke å biter deg i rumpa om det er rettferdighet man søker )

 12. Nydelig tekst. Personlig er jeg ingen Halloween-fan, men jeg har tre barn som er… den eldste er nå blitt 18. Jeg har rett og slett blandet tradisjonene og her må alle barn OG VOKSNE opptre med en liten snutt (sang eller dans) og de blir belønnet med nypoppet popcorn. Nordmenn flest kan ikke Halloween-reglene (som følges slavisk I USA) og det er ingen vits I å prøve å lære barna dem heller og man kan jo bare håpe at de ligger unna tricksene når de blir så gamle at de har funnet ut av dem. Noen rampestreker syns jeg dog vi skal tåle, tross alt oppfører moderne barn seg altfor pent.

  1. Haha, Lena; ENIG!!! Glimrende forslag å blande inn litt sang og sånn, da blir det jo nesten en hybrid mellom julebukk og Halloween, -alle vinner! Takk for fin melding, håper du og dine får en deilig helg!! 🙂

  1. Er det sant??!! Så utrolig hyggelig!! Velkommen skal du være, dette er nok en blogg som ikke ligner heeeelt på andre blogger. Ha en helt perfekt dag, Janne og tusen takk for meldingen! 🙂

 13. Jeg håper du lærer ham at avslått utelys betyr at man ikke skal ringe på der…

  Folk må gjerne feire Halloween så mye de orker, så lenge de respekterer at jeg ikke gjør det.

  1. Ja, det er notert!! Jeg håper du er hyggelig mot ham hvis han likevel ikke husker det og ringer på feil dør! Og jeg lover at det ikke blir noe gris, dårlig oppførsel eller sure miner hvis du ikke har godteri. God helg, Kee!

 14. Siste avsnittet ga meg helt klump i halsen! Føler akkurat det samme; at hjemme er det ei som gleder seg masse, som ikke får sove – så mye gleder hun seg! Så er det over hundre tusen voksne folk som ønsker å forsure tradisjonen..! Som jeg selv skrev på bloggen min i sta – «knep» er et utdøende fenomen bare man tar kontroll over tradisjonen og ikke overlater den til fri tolkning fra dem som er inspirert av det dem ser på TV 😉

  1. Åh, jeg håper det blir en hyggelig opplevelse for datteren din, jeg har det akkurat på samme måte! Lykke til! 🙂

 15. Jeg bor i USA og her er Halloween kjempemorsomt. Nordmenn har misforstått litt tror jeg, for her er det aldri noen som kaster egg (eller annet) og foreldrene er alltid med (i hvertfall i bakgrunnen og følger med). Vil man ikke ha besøk, så skrur man av utelyset. Det hele varer ca. 2 timer (maks 3). Og ungene har det kjempegøy! Ikke er det så mye skumle kostymer heller, men helst morsomme og søte (prinsesser, superhelter og matretter(!))

  1. Nettopp!! Jeg tror også det at nordmenn trenger kurs i Halloween-feiring, rett og slett. Kanskje noen skal gi ut en skikk og bruk-bok? Haha, vil du skrive den? Ha en fin feiring, Cecilie! 🙂

 16. Hei, så nydelig skrevet, jeg sitter å smiler og håper dere får en riktig hyggelig kveld på Lørdag.
  Er helt enig i at man kan godt være grei og høflig , selv om man ikke er enig i feiringen. Vil bare dele hva som gjelder her vi bor. Vi er en Norsk familie som bor i en internasjonal landsby med 6.000 innbyggere fra hele verden, rett utenfor Bangkok. Det er mye Amerikanere her, og i følge dem er feiringen her nesten enda større enn hjemme i Statene, muligens drevet av hjemlengsel. Anyway, det jeg ville si er , her er regelen helt klar, om man ikke vil være med på feiringen , slår man av lysene i huset og i oppkjørselen mellom 17-23. Da er det heller ingen som ringer på, eller «plager» deg . Om man har pyntet port eller have og har lysene på…. Ja , da er det bare å ta i mot det som kommer. En annen ting er at i de fire årene vi har bodd her har vi aldri hørt om noe knep.(!) .. Det er nemlig ikke så viktig midt oppi det hele… Det viktigste er å kle seg ut, gå sammen med venner eller foreldre, ha det artig og skremme de man kan på veien. Det være seg foreldre , smårollinger eller kompiser helt opp i gymnasalder. Alle er med, og alle har det gøy, på et hyggelig inkluderende vis. Thaier utenfra er også invitert inn , og kommer ofte i noen voldsomme kostymer, de sprer frykt og latter om hverandre, men igjen …. Knep er det ingen som gidder å ta seg tid til 😉
  Kanskje noe ideer å viderebringe ?
  Mvh Anne

  1. Ja!! Jeg applauderer alt du skriver!!! Kjempefine tips å ta med seg, det kan rett og slett se ut som nordmenn trenger en liten «Halloween-skole». Spesielt det der med knep, det er det vel bare å droppe? Ikkenoe hyggelig, bare bortkastet energi. Takk for supre innspill, ha en deilig uke og fin feiring der dere er! 🙂

 17. Hei! Jeg skjønner godt at du vil at barnet ditt skal ha en fin fering, men det kan du også bidra til ved å velge ut hvem dere besøker. Vi har ikke barn, og har ingen kontakt med nabobarna. Likevel dukker de opp på Halloween. Hvorfor går de ikke bare til folk de kjenner og vet har barn? Jeg har normalt ikke godteri i huset, og jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal kjøpe det inn for å gi det til en masse unger jeg ikke kjenner,for en markering de overhodet ikke forstår noe av. Samtdig er det jo selvsagt flaut om jeg ikke har godteri og noen kommer. Dermed ender det opp med at jeg ikke åpner døra på Halloween, og det er ikke gøy det heller! Mange ringer dessuten på flere ganger. Så hensyn må gå alle veier! Men når det er sagt: Hvis jeg åpnet døra, ville jeg selvsagt aldri si noe stygt til ditt barn. Dette er en diskusjon mellom voksne. Vær voksen og oppsøk dem du tror vil være med på feringa!

  1. Enig med deg!! Fint det tipset mange gir her om å slå av lykten utenfor, men hvis de likevel banker på, så er det jo helt greit å ikke åpne, eller å åpne og si at man ikke har godteri. Man kan jo ikke forvente at alle er med på alt! Ha en fin dag, Anne Charlotte!

 18. Kan greit sette meg inn i at dette er en gøyal feiring for barn og unge. Feire i vei!
  Jeg ønsker derimotbikke å delta. Heller ikke å bli presset til det gjennom at de kommer på døren og i verste fall vandalisert huset med egg og dopapir :0))
  Jeg respekterer at dere feirer – respekter at jeg ikke vil delta!
  Jeg føler ikke jeg er noe rasshull på noen måte – det handler om gjensidighet ;0))

  1. Selvfølgelig er det greit! Jeg ser bare at debatten har nådd et visst kokepunkt på sosiale medier, og mener at folk skal få velge hva de vil, respekteres for det, og at barna ikke skal blandes inn i de «voksnes krangling». Håper du får en fin lørdag, Trude! 🙂

 19. Halloween skal jo være litt skummelt…..er det innafor å kle seg ut selv, å åpne døra utkledd f.eks som monster (for så å gi de godteri etterpå selvfølgelig)

 20. For min egen del er jeg kronisk syk og orker ikke å ha ørten ukjente mennesker som ringer ned døra mi i flere timer, ei heller har jeg råd til å gi ut masse godteri. Dette er en uting. Lyset skal av og jeg håper det blir respektert.

 21. Kjære deg jeg ser dette har tatt av på sosiale medier og at det kommer frem noen ekstreme ytringer. Jeg tror ikke at alle mener de skal smelle igjen døra for en liten pjokk som ringer på. Jeg tror heller ikke at det er så mange som kaster egg og lignende. Men at det er noen som gjør det tror jeg, derfor ber jeg dere foreldre gå sammen med ungene deres den kvelden, og passe på at det blir en god opplevelse.
  Jeg respekterer de som vil feire dette og er glad for at barna får det moro, men jeg har ikke noe ønske om å delta i dette hysteriet, da jeg ikke har små barn ( mine barnebarn er store og bor et stykke unna). Vær snill å respektere det. Jeg smeller ikke døra selv om jeg ikke har godteri. jeg kan fortelle en historie i stedet Bestemor

  1. Det er jo helt fantastisk! Jeg tror også folk flest kommer til å oppføre seg ordentlig, både store og små. Selvfølgelig respekterer vi at folk ikke er med på å feire, det står hver og en av oss fritt til å velge helt selv. Ha en deilig helg, og takk for nydelig forslag om å fortelle historier, det høres kjempehygglig ut!! 🙂

 22. Er helt enig i det du skriver og vil gjerne dele dette på veggen min så kanskje flere kan få samme holdning.
  Men når jeg deler innlegget kommer det opp et bilde som forhåndsvisning som ikke er helt heldig!
  Det er bilde av deg helt inntil jeg deler det og det dukker opp på veggen.
  Da er det bilde av noe som ser ut som «penis nøkkelringer» eller noe i den duren!
  Det hadde fått mye større effekt om det kom opp et bilde av den søte tigeren!
  Lykke til på halloween håper dere får en fantastisk dag!

  Kristin

  1. Haha! Det stemmer, det er noe rart der. Hvis du ikke trykker på deleknappen, men kopierer linken (adressen på toppen av siden når du er inne på innlegget) og limer den inn selv på facebook, så kommer riktig bilde opp. Eller hvis du finner bloggsiden på facebook og deler derfra. Der kan du også følge bloggen og andre ting jeg legger ut; trykk her: https://www.facebook.com/theaklingenberg.no/

   Der er det lettere å dele!
   Takk for fin tilbakemelding!! 🙂 Thea.

 23. Hei,

  Det jeg lærte det året jeg var i USA var at «trick»-delen var at vi skulle vise ett trick, dvs slå hjul, sjonglere, gi bort en tegning (for de litt yngre) eller tralle en sang. Så jeg liker godt at sønnen din gleder seg og vurderer hvilken sang han skal synge. Jeg er ikke sikker på om jeg er hjemme eller på jobb og krysser fingrene for at jeg slippe å vaske døra slik som i fjor da jeg jobbet. Lykke til med feiringen.

  1. Krysser fingrene selv!! Ha det fint på lørdag, uansett om du jobber eller er hjemme (vi skal hjem og øve på triks nå). 🙂

 24. Halleluja❤️ Takk, veldig bra skrevet. Ungene syntes det er skikkelig skummelt/gøy og vi behøver aldeles ikke ta det fra de uansett om vi ikke er like begeistret. Her begynte vi tidlig med planlegging og øvelse av sår med flytende latex og blod…. Ungene skal på halloweenfest og banke dører etterpå…. Det er høstens høydare! Helt enig, ikke la oss voksne ødelegge gleden!!!! Happy Halloween Thea og Tidemann 🙂

 25. Å kalle folk som syns det e plagsomt at det renn unga ( mange så utidig å frekk) å tigge godter fra andre for rasshøl?? Ehh javel… Kor e liksom toleransen for at folk e veldi forskjellig å har ulike syn å meninger?? Man e liksom idiot å rasshøl for at man ikke syns nå om halloween?? Å at man ikke e intressert i å dele ut masse godter til alle nabo ungan som kommer… Kor e respekta for at det e nån som ikke syns nå om den feiringa?? Kor e respekta for at folk mene forskjellig?? Ka me å lære ungan sine at ikke alle syns nå om å få en gjeng me godter tiggera på døra å at dem kan risikere å bli skuffa! Har unga sjøl, å mine vet at æ har aldri feira halloween å kommer aldri til å gjøre det.. Å dem går ikke å tigger godter fra di stakars naboan vårs. Dem e heller med på karneval på skoln å kose sæ der. Å æ har ikke råd å holde hele bygda me godter for å slippe å ha dårlig samvittighet for å ikke skuffe nån… Mine unga e min prioritering .. Så æ dele ikke ut godter til di andre ungan i bygda… Men æ har heller ikke unga som vil gå rundt å tigge.. Dem sir sjøl at det e bedre å kjøpe godter sjøl ennå å spørr rundt hos andre. Men æ kaller ikke di foreldran for verken rasshøl å idiota for at andre sende sine små rundt fra dør til dør.. Man bør heller respektere hverandre for at vi e forskjellig! Å heller forklare ungan at ikke alle gir noe å dem må ikke forvente å få noe ved hver dør heller.. Fan å kalle folk idiot å rasshøl for at man ikke e intressert i å ha en gjeng me utkledde unga på døra å spørr om godter eller triks??? Sir mye om den som skriv det ….

  1. Nei, jeg kaller ikke folk som er mot Halloween for rasshøl, da tror jeg du har misforstått? Selvfølgelig er det greit å være mot Halloween!!!!
   Men min unge (og de fleste andre unger) vet ikke at vi voksne har mange motstridende meninger om denne feiringen, de vil jo bare ha det gøy og være sammen med vennene sine og kle seg ut og sånn. Så min oppfordring/bønn er: Vær snill og grei hvis de skulle komme til å banke på døra di, på tross av at du ikke feirer selv og selv om du kanskje er mot Halloween. Det er mange som har kommet med skikkelig grove uttalelser i kommentarfalt de siste dagene, hånende meldinger og regelrette trusler mot barn, som jeg håper de IKKE viser ungen min, hvis han tilfeldigvis skulle banke på en sånn dør på lørdag. Det er DET jeg mener med «rasshøl», den type oppførsel er ikke egentlig ok på nett engang, i alle fall ikke i det virkelige liv, overfor barn. Håper du får en fin lørdag, Christel, det håper jeg virkelig!! 🙂 Thea.

   1. Hvis du virkelig er redd for at folk skal oppføre seg sjikanerende ovenfor barnet ditt, så får du vel heller la være å sende ungen din av gårde, da! Ja, det er en risiko for at alle ikke synes 43 unger på døra med varierende grad av folkeskikk og sjarm er like moro, ja, folk kan være gretne når de åpner døra for tjuende gang!
    På den annen side kan jo det være viktig livsvisdom for både barn, og ikke minst småbarnsforeldre, at ikke alle synes andres unger er like søte og bedårende hele tiden…

    1. Går det ikke an å møtes på midten? At folk oppfører seg høflig og hyggelig, og at barna viser respekt? Jeg vil gjerne at mitt barn skal lære seg å omgås folk som både er enig med ham, og som ikke er det, og at han erfarer at begge deler er helt greit.

    2. Barn må også læres at folk er ulike og at ikke alle synes dette er like moro! Ringer man på døren til ukjente, må man forberede barna på at man ikke vet hva som møter en i døra, det kan være alskens folk i ulike livssituasjoner. En aggressiv alkoholiker eller et menneske i sorg/ med depresjon/ mentale problemer. Folk er ulike, det finnes sinte og uhøflige barn og sinte og uhøflige voksne, det må også barn lære seg. Utstyrer man barnet med normal folkeskikk, empati og ydmykhet vil nok dette ofte også som oftest reflekteres hos den som åpner døra!

 26. Tiggermamma må gjerne komme hun også, det er fremdeles ingenting å få. Jeg har aldri bedt om å få tiggere på døren, så hvis jeg slipper å få noen på døren slipper de å bli avvist. Vinn-vinn.
  Det er nå utgjort da at det kun er småbarnsforeldre som innehar retten til å definere hva som er sjempekul eller sjempesjipt, eller er dette kun utslag av ren egoisme på egne barns vegne? Jeg tar meg friheten til å spørre, selv om jeg nok blir stemplet som en bakstreversk satan av titusenvis av harniskkledde småbarnsforeldre. ☺

  1. Haha! Ja, jeg kommer også, i fullt tigerkostyme og jeg vil ha brennevin! Neida. Selvsagt er det greit å ikke åpne døra! Og jeg skal styre de ungene jeg kan rå over bort fra dører uten lys. Men som småbarnsmor vet man EN ting bedre enn alt annet, og det er at det ikke ALLTID går etter planen, så jeg beklager på forhånd hvis min unge ringer på feil dør, og håper likevel at han blir møtt med høflighet. Er det greit? Hilsen en som ikke først og fremst definerer seg som småbarnsmor 🙂 Ha en fin lørdag, Tor Olav!

  2. Jeg er trebarns mor… Mine barn har blitt fortalt hvorfor jeg ikke er tilhenger av denne dagen og de slipper bli skuffet fordi de ikke får gå.. Men de er på fest på skolen med venner. Forundrer meg at ingen enda har sagt noe om hva denne dagen egentlig er feiring av og hvorfor vi ikke har tradisjon for dette!!! Mitt valg..og alle barn er hjertelig velkommen til nyttår for det er min tradisjon:) ha en flott kveld!!!

 27. Jeg har ingenting imot Halloween, men jeg har ikke barn, jeg feirer ikke og har sjelden godis i huset. Jeg vil selvfølgelig være høflig mot små utkledd barn og de fleste andre som banker på, men jeg blir irritert (og får litt dårlig samvittghet fordi jeg ikke har godis) når vi ikke pynter ute og ungene fortsatt banker på.

  De som vil feire Halloween kan ikke forvente at halve Norge mørklegges en lørdagskveld. Hva om en skal ha selskap eller venter besøk? Alle som ønsker å feire eller dele ut godteri burde pynte litt på trappa som et signal om at her er det greit å banke på. Ofte vet en lite om naboer og dersom folk er syke, deprimerte, har angst, er fulle osv er det ikke greit at det ringer på kanskje 10 ganger på en kveld.

  Hvis ungen din ringer på hos meg er jeg høflig og litt forfjamset, jeg kommer til å svare knep og jeg vil helst ikke stå på trappa og høre på en sang..

  1. Det er greit og det skjønner jeg! Og det er INGEN grunn til å ha dårlig samvittighet for mangel på godteri, det er bare bra for dem å forstå at ikke alle er «med på leken», det virker som noe folk har behov for å uttrykke og det skal selvsagt respekteres! Ha en fin helg uansett feiring eller ei, Annette! 🙂

 28. Første gang jeg kommenterer på en blogg. Jeg syns dette var godt skrevet. Jeg for min del er av de som ikke syns noe om Halloween, men jeg har ikke barn og er heller ikke spesielt gla i barn generelt, ei heller er jeg gla i utkledning. Men jeg har forståelse for at mange barn syns det er stas. Jeg har også 4 tantebarn jeg forguder og jeg vil nødig se de skuffet eller såret. Jeg stemmer for at de som vil feire dette kan pynte og dekorere både seg selv og hjemmene sine slik de vil og feire slik de ønsker, mens vi som ikke ønsker å feire denne dagen og som ikke ønsker besøk kan slå av lyset og signalisere at «nei takk, vi ønsker ikke besøk». Og dette bør man lære barna sine å respektere. Så, jeg lover å ikke være en kødd mot ungen din dersom du lærer han at ikke alle vil være med på leken.

  1. Haha, så fantastisk å lese!! Jeg er faktisk ikke spesielt opptatt av hverken Halloween eller utkledning selv, og jeg var overhodet ikke opptatt av barn før jeg plutselig fikk en selv. Jeg håper og tror folk flest kommer til å ta imot ham (og andre barn) med et smil, selvom det er helt forståelig at det kan være irriterende med masse mas ved inngangsdøra en lørdag kveld. Takk for kjempefin melding, jeg føler meg beæret av at det er din første blogg-kommentar!!! Ha en fin lille-lørdag og en deilig helg, Nina! 🙂

  2. «Vi som ikke ønsker å feire denne dagen og som ikke ønsker besøk kan slå av lyset» … Vel, de ønsker kanskje besøk fra andre? 😉 Folk man helst ikke vil skal snuble i trappen i mørket og famle seg fram til døren 😀
   Jeg har ikke noe imot Halloween, jeg. Men denne innstillingen om at andre skal tilpasse seg de som feirer Halloween, er vel noe av det som irriterer folk.

 29. Fint skrevet om barnas tanker om Halloween? jeg synes det er viktig å også få med seg foreldrenes ansvar/plikt/jobb i denne saken. Lær barna «kjørereglene» for Halloween! Det er SÅÅÅ mange som synes at Halloween er kjempegøy og gleder seg til å få besøk av søte små monstre og skumlinger, MEN å kalle de som slår av utelysene (for å slippe dette da de ikke liker det, som er deres fulle rett) for rasshøl blir for dumt! Ta ditt ansvar som forelder og LÆR barna reglene! Gå gjerne med dem på runden så de små slipper å gå feil til folk, som kanskje blir redde!!! (F.eks. gamle, syke, psykisk syke) Og jeg har hørt om mange som har blitt skjelt ut, blitt slengt døra i tryne på og det som værre er når de har gått julebukk også, så noen rasshøl er det, men de som bare ikke liker det samme som deg er absolutt ikke rasshøl!!!

  1. Ja, men det er det jeg mener! Ikke at de som slukker lyset, ikke har godteri eller misliker Halloween er «rasshøl», det er selvfølgelig helt greit, bare de møter mitt (og andres) barn på en høflig måte! Hvis folk hadde oppført seg i virkeligheten sånn som de gjør i visse kommentarfelter, så tror jeg både barn og voksne hadde fått det kjipt på lørdag. Jeg føler at det kommer klart frem i teksten over (men det gjør det kanskje ikke??), alle må få mene hva de vil, men vær så snill å husk på at barna ikke får med seg disse tingene, så når de eventuelt ringer på feil dør, så er det ikke dem det skal gå utover. Vil bare ha god stemning og en fin lørdag jeg, for alle sammen! Skal gjøre mitt for at ungene følger reglene, så håper jeg det blir bra! Ha en fin kveld, Marion 🙂

   1. Vi er nok veldig enige 🙂 Jeg synes teksten er litt sånn at «alle som ikke liker Halloween og som skrur av lysene er rasshøl», det er ikke det du mener, og jeg er fullstendig enig i at INGEN skal være stygge og slemme mot barn noen gang og ikke i noen sammenheng! Har noen et problem så gå på de voksne; ikke tråkk på de små! Ha en fin kveld og håper også at alle får en fin Halloween om de liker den eller ikke 🙂

 30. Nå er jeg så DRITTLEI av å bli plassert i kategorien «kritisk til det meste» og andre negative ting bare fordi jeg ikke liker Halloween! For et utrolig stigmatiserende innlegg! Opphavet til Halloween er Allehelgensaften, der man skal minnes sine kjære som er gått bort, tenne lys på graven osv. Jeg syns det rett og slett er en utrolig dårlig tradisjon å vinkle dette inn på okkulte ting. Barna er så klart uskyldige i dette, det er vi voksne som legger til rette for det. Mange er rett og slett redde på Halloween og syns det hele er uhyggelig. Og de færreste kler seg vel ut som søte små tigre.. De kler seg ut som monstre, kniver gjennom hodet, blod i ansiktet osv. Syns det er mer enn nok vold i samfunnet ellers. Og selv om folk er opptatt av denne debatten, så betyr det ikke at man nå er ferdig ned å interessere seg for flyktningdebatten og andre temaer. Det er akkurat som at det er så in å være den tolerante forelderen som skal applaudere alle slike ting. I de siste årene har det vært arrangert Hallo-venn, som er et veldig koselig alternativ. Der kler man seg også ut, men i noe hyggelig, godteri er kjøpt inn på forhånd, det arrangeres ulike konkurranser og leker, og man kan også gå ut i mørket med lommelykt, som er veldig spennende. Ønsker alle en fin allehelgensaften!

  1. Ha en deilig feiring selv!(og ja, du har rett i at jeg generaliserer der, det er selvfølgelig ikke sånn at ALLE som er negative til Halloween er «kritiske til det meste», jeg håper det kommer tydelig frem at jeg ikke egentlig tar «side» i saken, men bare vil ha en hyggelig lørdag for både store og små, uansett om folk liker Hlooween eller hater det)

 31. Hei, og tusen takk for en flott artikkel/bloggpost!
  Som nær nybakt førstegangspappa i en alder av 52, sønnen vår Falk er 2,5 år nå, var det virkelig flott å lese det du skriver. Før jeg ble pappa hadde jeg forsåvidt intet forholdt til skikken med Halloween (takk til Glenn lengre oppe her for ordentlig folkeopplysning i historisk kontekst!), har derimot gode minner fra julebukk, og i voksen alder også «vinbukk». Etter å ha lest dine flotte ord og oppfordringer, samt lest alle kommentarene under dem med alle sine variasjoner og forskjellige meninger så fremstår det svært tydelig for meg at dette må kunne foregå på barnas premisser, om enn riktignok med noen velmenende og formanende ord fra oss voksne.
  Du, og alle de som har skrevet kommentarer og tilsvar, har gitt meg en fin innsikt i det som kan bli en fin skikk å la vår sønn få oppleve når han blir litt større. Vi bor på landet, og det er ikke så mange hus for barna her ute å oppsøke, men med litt godvilje og samarbeid vil det kunne bli en minnerik tradisjon for de små. Jeg kan faktisk – takket være dine sympatiske beskrivelser – allerede se for meg hvordan vår lille Falk om noen år vil glede seg vilt til å få gå ut etter mørkets frembrudd på «knask eller knep»-runde og tilhørende opplevelser!
  Og jeg vil selvfølgelig ønske, akkurat som deg, at min sønn blir møtt med den respekt og høflighet et barn fortjener. Selv om han skulle være så uheldig å skremme noen i tigerkostymet sitt, eller ringe på ei dør selv om lyset var av, kun fordi det kanskje var den eneste ringeklokken han selv kunne nå opp til.
  Og nei, de som tror at de som ikke vil feire/åpne/delta er rasshøl, de har dessverre tillagt seg selv egenskaper som ikke er tiltenkt dem. De som derimot åpner dørene sine og er verbalt eller fysisk ugreie mot barna, de ser rasshølene i sitt speilbilde når de går tilbake i huset sitt.
  Bra skrevet, og tusen takk for de øyeåpnende perspektivene! Måtte Tidemann og alle de andre barna få en opplevelse med minner for livet! Slik vi andre er så heldige å ha fra vår barndom. God lørdag til deg og dine!

  1. Åh, nå ble jeg helt rørt!!! TUSEN TAKK!!! Du har forstått meg HELT NØYAKTIG, det kjennes veldig fint! Håper Falk, du og dine får en skikkelig fin helg, og mange koselige (og rare, de ungene er jo ganske ofte litt rare) feiringer fremover 🙂 Denne meldingen gjorde dagen min KJEMPEBRA!! 🙂

 32. Takk for at du satte ord på nøyaktig det jeg og mange bekymrer oss litt over . Fantastisk skrevet. Litt tårer og latter samt meeeget entuastisk enighet fra denne kanten. Det norske folket og Facebook timene deres. Jeg kreperer. Her har jeg forberedt naboer og drillet de eldre på hvordan det hele foregår, de har rutsjer avsted til europris på godterihandel og gleder seg til å se barna i kostymene sine ? vet ikke om det er fordi de vet at de ikke har noe valg eller hva… Men bra er det her i boblegata vår! Frem til jeg sjekker Facebook ??

  1. Haha, ja jeg håper folk er greiere i det virkelige liv enn de er her på internett 🙂 Det er de vel, Dora? Ellers kan vi bare gå hjem og legge oss alle sammen. Håper du og dine får en kjempefin helg, og bare møter hyggelige folk, tusen takk for tilbakemeldingen!! 🙂

 33. Hvorfor er det noen debatt i det hele tatt om dette? Kan ikke barna gå både Halloween og julebukk? Er det for galt at de kan glede seg over dette . De får da sannelig nok skit tredd nedover ørene hver en eneste da for tiden. Ja jeg er for begge deler . punktum!

  1. Jeg vet ikke hvorfor det er så mange som hisser seg opp over dette jeg heller, men det er tydlig at det er et behov for å «Lufte» litt 🙂 Ha det gøy med både Halloween og julebukk, Anne-Grete!

 34. Godt skrevet!
  Vi elsker både halloween & julebukk her i huset. Ungene gleder seg vilt og alt I alt har vi det veldig koselig sammen.
  Takk for at du formidler barnas glede og entusiasme ❤

  1. Og tusen takk til deg for at du gir en så hyggelig tilbakemelding, Sunniva!! Håper dere får en helt topp helg!! 🙂

 35. Jeg er ikke blant de som kommenterer blogger til vanlig. Og jeg er helt enig i at man skal behandles pent på Halloween og ikke minst at dette gjelder begge veier. Selv har vi svært blandede følelser for denne dagen. Det startet når min datter gikk i barnehagen og i dag går hun på ungdomsskolen. De fleste i barnehagen som bodde i gata vår ble invitert på Halloween party, men vår datter var blant noen få som ikke ble bedt. Har forståelse for at det må settes en grense. Men senere på kvelden opplevde vi at hele Halloween partyet kom på døra vår for å få godteri. Her var det også mange voksne med, så å ringe på til de som ikke fikk være med var da helt greit også for de voksne. Halloween har dessverre blitt en arena for utestengelse av enkelte barn, noen får ikke være med å gå eller være med på festen. Vi opplevde også på barneskolen at noen jenter i klassen hadde Halloween fest, kom på døra for å få godteri, men min datter var ikke bedt. Har forsøkt å invitere til fest her hjemme, men mange var invitert andre steder og takket nei. Likevel har vi alltid kost oss med godteri og popkorn eller så har min datter valgt å reise på trening fremfor å være hjemme på Halloween. De første årene var det som regel søte og små barn som ringte på, dette har dessverre endret seg de siste årene. Vi har ca 100 barn på døren denne kvelden. Jeg syntes ikke det er greit at utgangsdøren min forsøkes slått/sparket inn fordi jeg ikke åpner raskt nok. Jeg har også opplevd at barna ikke har vært fornøyd med det jeg har gitt av godteri eller frukt. Fordi vi også har et barn som nå går i barnehage har vi også forsøkt å både slå av ringeklokke og utelys uten at dette respekteres. Dette har vi gjort fordi hun både ble skremt og det ringte på i det uendelige etter leggetid. Det er ikke alle barn som tar bryet med å kle seg ut heller, men godteri vil de ha. Så min oppfordring er at vi voksne må gå foran og diskutere både i barnehage og skole hva som er greit og ikke greit denne kvelden. Inkluder alle og de fleste har som regel plass til en til 🙂 Jeg er ikke i mot Halloween, men jeg syntes oppførselen til enkelte voksne og barn denne kvelden gjør at det ikke blir så hyggelig.

  1. Ja, det høres ut som om vi trenger noen helt klare «kjøreregler» for hva som er greit og IKKE greit, det er klart det er slitsomt hvis døra rennes ned av uoppdragne folk, det skjønner jeg godt. Det er så mange bra folk her, med så mange bra innspill, kanskje vi skulle laget et slags kurs i Halloween? Trist å høre om selektive innbydelser til fest, det er aldri noe gøy! Tusen takk for fine innspill, håper mange leser det du skriver! Ha en god helg med dine, Lene! 🙂

   1. Takk Thea, håper du og Tidemann også får en fin helg 🙂

    I år er den eldste bedt på Halloween overnatting, noe hun gleder seg til. De skal lage god mat sammen og kose seg. Vi andre reiser på hytta. En liten hodelykt tur etter at det er mørkt og inn å kose seg etter på blir nok bra. Jeg syntes også det er koselig å tenne et lys for pappa’n min som dessverre ikke ble så gammel. Mine jenter har aldri fått oppleve han, så vi syntes det er veldig koselig å sende noen tanker til han. Det er også viktig å huske at det er mange andre helger og dager i året. Det å invitere andre på pizza eller taco kveld har vært en slager her. Eller rett og slett kveldsmat etter trening hvis det passer seg slik. Ikke så mye ekstra som må ordnes, men veldig hyggelig og veldig fint hvis man bytter litt på.

    Ser at det er flere nettsteder som har satt opp noen kjøreregler bla barnevakten.no, supernytt på nrk og http://www.barnesteder.no/blogg/2013/oktober/10-halloween-vett-regler/ Jeg tror allikevel det viktigste er å snakke med barna.

    Jeg ser også at denne artikkelen fra Aftenposten er lagt ut på nett nå i ettermiddag: http://www.aftenposten.no/familieogoppvekst/–Har-du-populare-barn-som-kan-velge-og-vrake-blant-halloween-invitasjoner-Da-har-du-et-ekstra-ansvar-626586_1.snd

 36. Som tidligere lærer pleide jeg å fortelle historien om Halloween til barna når dette dukket opp, og også bruke litt tid på å snakke med dem om det og om å vise respekt for de som ikke feirer dette. Har også sett hva resultatet kunne bli da jeg måtte hjelpe sjokkerte flyktninger og deres barn gjennom kvelden. Så deres tilgrisede vinduer og vegger og opplevde barnas redsel for disse for dem ukjente ting. Så har både sett de som troskyldig syns det er spennende å kle seg litt ut og de som redde og sjokkerte ikke forsto hva som foregikk. Derfor oppfordrer jeg alle å ikke hause dette opp, lær barna kjøreregler og vis respekt for andres syn og andres kultur. Ha en hyggelig helg.

 37. Hva med en engel kostyme? Gode ord og vennlighet. Knepet kan være og høflig dra hvis ikke de får til knask. Hvorfor skal alt være så ekstern. Det er kjærlighet verden trenger som ungene må lære. Så hvorfor ikke snu litt på flisa. Kanskje blir det en trend.

 38. kjøreregler for barna er viktig. Ifjord var det desverre altfor msnge som ikke respekterte slukket lys, og min 2 åring ble livredd av skumle masker og ringing på døra.

 39. Hehe, tipper snittalderen på alle som likte den FB-gruppa nermer seg 350 år. Jeg er 36, og julebukk var allerede avleggs da jeg var barn…
  Jeg synes det er superkult at vi får en ny og artig skikk som gleder barna våre, og inspirerer fantasien.
  Så får jeg bare legge bånd på meg når det kommer til teatersminken, så ikke barna mine tisser seg ut når de får se seg i speilet 😮

 40. Er pappa til en gutt på 3. På lørdag skal vi være sammen med 3 andre gutter fra barnehagen og deres foreldre. Møtes i ei grillhytte, spise mat og hygge oss sammen. Blir kostymer på gutta og en jakt på godteposer. Med eldre søsken er han helt klar for Halloween, men litt liten til å gå rundt på kvelden. Kommer noen hit på kvelden, åpnes døra og jammen skal de få godteri også. Ha en fin Halloween ?

 41. Her i byen er det sånn at ungene kun går der det er tydelig signalisert at man vil ha besøk, dvs ekstra lys/fakler/gresskar etc. Det er derfor sånn at man må gjøre noe aktivt for å få besøk og da bør det ikke være plagsomt. Det er heller ikke sånn at man får huset nedgriset dersom man ikke har godteri.

  Så om man er imot tigging så er nå det så, men jeg fatter ikke argumentet om at man heller skal gå julebokk? Er det for det første noe motsetning?
  Julebukktradisjonen har vært død lenge. Jeg er 45 år og ingen av oss gikk julebokk.

  Dessuten: høsten i Norge er veldig lang og trist, og jeg synes det er topp med en høytid i oktober (Halloween) og en i november (Thanksgiving) før jula (som er den mest kommersielle av dem alle, og spør du meg så får man heller kutte litt på kjøpegalskapen der) kommer.

  Halloween og Thanksgiving er høytider som er lett å feire med minimale innkjøp.

 42. Da jeg fikk eldstemann for 15 år siden, synte jeg Halloween var tull og tøys. Men, jeg har fått tre barn og lært meg å like denne dagen. Alle tre barna har elsket å kle seg ut, eldstemann er nå for stor til å gå rundt, men er hjemme å deler ut godteri til alle som kommer på døren. Slik at jeg kan følge de andre rundt og holde oppsyn med at alt går riktig for seg. 🙂 Jeg synes vi skal akseptere at dette er noe våre unger vokser opp med, og gleder seg til. Jeg ser på mine egne barn at de planlegger Halloween i flere mnd før dagen er her. Alt fra utkledning til overnattingsbesøk. Når jeg ser den gleden og entusiasmen mine barn har rundt dette, blir jeg varm i hjertet. Og selvfølgelig vil jeg ikke ta gleden ifra hverken egne eller andres barn. Så nå har vi gått til innkjøp av både hekser og spøkelser som skal stå i oppkjørselen og lage litt liv og røre. Vi gleder oss alle sammen til lørdag.

 43. Til dere som har barn som går halloween, forklar de på forhånd at det er ikke alle som feirer halloween. At om utlyser er slukket; ikke ring på. Om de får et nei, smil og gå videre. Selvfølgelig skal barna bli møtt med respekt, men jeg synes ikke barna skal forvente at de går godteri. Selv synes jeg halloween er tullete, ja jeg har vel «feiret» det da jeg var tenåring, men kommer ikke å løpe frem og tilbake mellom sofan og døra på lørdagen, det er min eneste frikveld og jeg vil ha fred og ro (og lørdagsgodte mitt for meg selv). Så lenge foreldre oppdrar ungene sine og forklarer de hvilke «regler» som gjelder så er ikke halloween no problem for meg, dessverre er det ikke alltid slik..

 44. Flott innlegg! Jeg blir ganske oppgitt av alle de surmaga, middelaldrende/ godt voksne damene som setter himmel og jord i bevegelse for å få slutt på en feiring. «Det er ikke noen tradisjon her til lands!» skriker de. Men hvor mange av våre tradisjoner er egentlig helnorske? 17. mai og enkelte merkedager er det eneste som slår meg i farten. Halloween har kommet for å bli. Jeg elsker halloween, mye fordi det er en inkluderende og gøyal feiring. Den er ikke religiøst betinget, slik som jul. Den utelukker ikke barn som er for sjenerte til å synge. Den åpner for et mangfold av kostymer. Jeg elsker også når julebukkene står på trappa mi, men vi kan vel være såpass ærlige at vi kan si at det ikke er en inkluderende tradisjon.

  Jeg har fått nyss om at det er er sangen til julebukkene som avgjør skillet mellom tigging og ikke tigging. For min del klarer jeg også å glede meg over at barn har valgt ut et kostyme, sminket og stelt seg, kanskje til og med har vært med på å lage kostymet selv. Men enkelte klarer vel ikke å GI uten å FÅ.

  Selvfølgelig vil jeg fyke i flammer om vinduene mine blir egget ned. Men det gidder jeg rett og slett ikke å irritere meg over før det eventuelt skjer. Må huske på at de barna som gjør slikt, sannsynligvis gjør pøbelstreker resten av året også. Problemet er med andre ord større enn Halloween i seg selv.

  Til de halloweenkritiske: Det er helt greit å ikke ha noe forhold til Halloween, men slukk utelykten og la andre ha det gøy. La barna deres gå halloween om det gleder dem, i stedet for å tvinge på dem nissekostymer og plassere dem stotrende foran nabohusene i romjulen. La dem gå julebukk også, om de selv ønsker det. Det som er kjipt, er når dere selv ødelegger for noe andre synes er gøyalt.

 45. Jeg skjønner at du ikke har lyst til å skuffe sønnen din, men jeg ser mange gode argumenter blandt kommentarene her som jeg føler burde respekteres. Barna bør ikke gå rundt alene! Det er lett å bli revet med, og noen vil kanskje tøffe seg ovenfor andre. Dette kan være både skummelt for enkelte barn, og føre til ubehagelig og uønsket oppførsel på dørene til folk, uansett om de åpner eller ikke… Selv fikk jeg hele frontruta dekket med egg et år jeg bodde i blokk. Ingen ringte på, og de visste ikke hvem som eide bilen, men det førte til at jeg kom over en time for sent på jobben. Det var nesten umulig å fjerne de størknede rå eggene fra frontruta, og umulig å se ut… Blokka har fremdeles rå egg klæsjet utover veggene… Det er enda vanskeligere å fjerne fra ruglete steinplater… Sånt er ikke gøy! Andre steder har jeg fått knekt bilspeilet, noen hadde tydelig hengt seg på det… Knekt antennen på bilen også. Forsikringen dekker ikke dette og det koster fra 4000kr og oppover å fikse, alt etter hva slags bil di har… Jeg har 5200kr å leve for i månten, så slike utgifter er ikke noe jeg ler av…
  Derfor bør foreldre følge unger og ungdommer på Halloween! Folk som av forskjellige grunner har slukket lyset bør respekteres!! Hadde noen vekket og skremt min baby eller to åring så hadde jeg jaggu meg skremt vettet av dem også…! Hvis det er eneste måten å lære på, og jeg hadde ikke følt meg skyldig når foreldrene til de som tisset på seg kom på døren senere… Respekt er for meg en av de viktigste tingene vi lærer våre barn! De er ikke så dumme at de ikke ser forskjell på et mørkt og et opplyst hus…
  Men, når dette er sagt så tror jeg at folk flest reagerer fordi de ikke har lyst til å kjøpe inn flere tonn med ekstra godterier helt ut av det blå…
  I jula har de fleste masse godterier, og derfor krever det ikke noe ekstra for å kunne gi litt til noen få julebukker…
  Men, selv har jeg ingen tradisjon med julebukk heller… Derfor er begge tradisjonene fremmede for meg.
  Jeg syns egentlig ideen om en halloweenfest på skolen med delte godsaker er en god ide! Mange har slike karnevalsfester i februar. Det er jo ofte en mørk og kald årstid som gjerne ønsker morsomheter velkommen i form av skole/fritidsklubb fester. Da er alle invitert og det er frivillig å delta 🙂

  1. Enig med deg, det skal være hyggelig for alle, og det er IKKe nødvendig med «Knep» av det slaget. Hærverk er uaktuelt uansett!! Håper du får en finhelg, takk for gode innspill! 🙂

 46. Det ER surmaga å ikke glede seg over glade unger som har kledd seg ut! At man ikke har lyst til å sponse andres unger med snop er helt greit, tror 6-åringen vil være greit fornøyd med besøket hvis du åpner døra og later som om du blir skremt av vampyrkostymet hans. Og at ungene ikke forstår «meningen» bak Halloween…? Virkelig? Tror dere ungene vet opprinnelsen for «julebukk»…? Og spiller det stor rolle for dere om de vet dette når de kommer tassende i romjula?
  Vil forøvrig mye heller ha små monstre på døra i oktober enn halvfulle voksne julebukker i desember, som attpåtil tigger dram. De er ikke velkommen hos oss!

 47. Håper han får en fin halloweenfeiring og får masse knask. Herlig kostyme. Syntes det er koselig å se barna leve ut sine gleder, selv om det garantert er noen rasshøl der ute (men de får heller bare være) 🙂

 48. Hei! Jeg skal feire Halloween i morgen jeg, med Edithkaninen min og gresskarlykt på balkongen og godteriposer klar ?Men så er det jo selvfølgelig på lørdag at den ordentlige feiringen foregår! Håper det kommer noen unger innom da, og at jeg fortsatt har litt godterier igjen ? Send bilde av gresskaret ditt da!
  Du er god!

 49. Lykke til på lørdag uansett antrekk!
  Jeg respekterer at andre feirer Halloween, men da forventer jeg også at andre respekterer mitt valg om å ikke være med på «moroa». Jeg kommer uansett ikke til å føle meg som et rasshøl fordi om jeg ikke feirer Halloween. Hos meg blir verken døra åpna når det ringer på eller godteri delt ut.
  Så derfor håper jeg du lærer sønnen din hvor det er OK å ringe på dører og hvor det ikke er OK også! Der det ikke er tent lys ute på trappa er de ikke velkomne – der feires det ikke Halloween. En regel som praktiseres strengt i USA, i alle fall, og som jeg inderlig håper at dere Halloween-fan lærer unga deres!

  1. Selvfølgelig Siw!! Jeg skal gjøre mitt for at alle blir fornøyde og håper du og dine også får en deilig helg!!

 50. Selv om vi «barna» i familien anser oss som litt for gamle til å gå Knask eller Knep, syns både mamma og stefar det er like gøy når de kommer små på døren. Vi alle synes det er flott tradisjon, og heldigvis er jeg oppvokst i et nabolag hvor alle vet av alle, og det er uaktuelt og ikke åpne for barna, om man har godteri eller ikke. Husker da jeg gikk Halloween, det var såklart gøy å få godteri, men det aller morsomste var å kunne være noen helt andre en kveld, enten det var Superman eller en prinsesse. Hva man synes om Halloween er ikke nøye, å være frekk å ufin når små barn kommer på døra er ikke greit, om man bor på landet eller i Oslo. Håper gutten din får en fin Halloween, og at de fortsetter tradisjonen i årene framvover! Klem ❤️

 51. Fint skrevet. Jeg er visst i mindretall av de som svarer her…for jeg feirer ikke Halloween. Men selvsagt oppfører vi oss som vanlige folk hvis det kommer noen på døra! F.eks kommenterer hvor fine/skumle eller kule de er, ønsker dem en fin feiring og velkommen tilbake som julebukk…da er snopelageret vårt litt større. Trodde det var vanlige folkeskikk å snakke normalt til alle uansett dag! Trist dersom det ikke er rom for ulike meninger og feiringer! Og det gjelder selvsagt begge veier…Trist å lese om utestenging fra selskaper i kommentarene…veldig trist. Har kjent på den følelsen.

  1. Takk for fin melding!! Det er mange som ikke feirer, og det er selvfølgelig helt greit, tusen takk for at du likevel tar imot barna!! De kommer tilbake som julebukker, jeg skal sørge for det! Ha en fin uke og en deilig helg, Jorunn! 🙂

 52. Jeg orket ikke å lese alle kommentarene, men en ting tror jeg alle er enige om, vi må være snille og vennlige mot barna. At voksne omfavner handelsstandens innføring av en ny inntektskilde får være deres sak, om enn ganske bevisstløst etter min oppfatning. Men vær snill mot barna da dere, og gi dem gjerne en sjokoladebit og lat som om dere blir redde. Jeg hater halloween, men lar 7-åringen min gå allikevel, og satser på at jeg kan fortelle barnet at dette ikke nødvendigvis er en ok greie. Tiden vil vise hva slags holdninger hun vokser opp med.

 53. Her har de hatt nedtelling i to uker 😀

  Bor heldigvis i et nabolag hvor de fleste gjør mye gøy ut av denne kvelden. Har heller ikke hørt om noe knep. Ene naboen går all in med masse krav for snop. Det er flere stasjoner med oppgaver de må gjennom hvert år. Skikkelig forseggjort. Love it!

  Flere har lyset av. Unga roper da nei kom hit det er mørkt der seeee der har de lys vi løper dit!! Poenget mitt der er at unga vil ikke kaste bort tid på å (plage) ringe på der det er mørkt. Da taper man godtsanketid 😉

  Ble paff et år over voksne på døra. Eldste poden (15) sa etterpå at nei da..de gikk i 7 og 8 klasse. Noen av gutta der er stooore ass! Men de er jo barn selv om jeg bare rekker dem til brystkassa 😉

  Happy Halloween og håper zombietiger får en super aften 🙂

 54. Jeg syns dette er litt vanskelig… Jeg elsker Halloween!! Jeg er så misunnelig på amerikanerene som har Halloween, Thanksgiving OG JUL! (og vi har bare jul). Når jeg var på utveksling i USA fikk jeg gleden av å oppleve Halloween, og jeg ble helt forelsket. Men her i Norge har vi dessverre ikke denne fantastiske høytiden. Men butikkene insisterer likevel på at vi har det. Jeg syns det er kjempekult å kunne feire Halloween i norge om man ønsker det. Kutt ut gresskar, har halloween-fest, kle deg ut osv! Men skal vi forvente at alle naboene skal feire det også, altså skal vi forvente at naboene har snop til våre barn?

  I fjor merket jeg hvor ubehadelig det var. Jeg og kjæresten min forventet ikke noen barn på døren vår. Vi kommer fra «landet» og er ikke vant med dette. Men det kom jo likevel barn på døren vår. Og det var skikkelig flaut, for vi hadde ikke handlet inn noe godt. Vi måtte bare improvisere og gi dem noe frukt. Men det kunne ikke falle oss inn å være ekle mot dem og jage dem vekk.

  Så poenget mitt er vel at jeg syns det er dårlig gjort av foreldre å sende barna ut på jakt etter gratis godteri. Dårlig gjort mot oss som ikke feirer Halloween (som ikker er en høytid i Norge). Å gå julebukk er jo en lang tradisjon, og også knyttet til våre høytider, og da virker det litt rart å sammeligne disse to…

  1. Skjønner ikke hvorfor folk tror det er Amerikanere som har halloween. Den er basert på All Hallows Eve som er en samling av forkjellige europeisk, hedenske tradisjoner. Europeiske Kristne gjorde den om til en skummel tradisjon ved å brenne flere hekser enn normalt på den kvelden.
   De Kristne Europeisk flyktninger tok den med seg til Amerika der den ble kommersialisert etter vitenskapen tok over mer og mer.

   Thanksgiving er ikke kun tilhørende Amerika heller. Den er i grunn en feiring»hylest til gud» som skjer etter en suksessfull innhøstning. Liggnende feiringiner finnes over hele verden (ettersom folk høster inn mat ca samme tid over hele verden og har religioner der gudene må takkes). Det fantes mange forskjellige slike feiringer blandt de forskjellige Innfødte stammene over Amerika.
   De kristne Europere tok med seg sin versjon over til Amerika og den ble blandet med de forskjellige innfødte sinne feiringer og har siden blit kommersialisert. Komemersialisering(som er nærmest den eneste Amerikansk tradisjon) stammer stortsett fra Amerika og derfor har Halloween og Thanksgiving blitt sett på som noe som stammer fra Amerika.

 55. Jeg er en av de som hater Halloween! (Jeg har bodd i USA, så jeg kjenner til feiringen der også..) Jeg liker ikke at barna skal «kle seg skummelt», og jeg vil ikke at hundene mine skal bli skremt av alle som kommer på døra – derfor er også lyset på!
  Men, selv om jeg hater Halloween, betyr ikke det at jeg er slem og ufyselig! Da mine barn var små ble alle mine prinsipper glatt satt til side, og de fikk lov til å gå «Knask eller knep». Jeg sminket dem, og fulgte dem. Jeg tok i mot (og gjør det fortsatt) barn som kommer hit med et smil – og gir dem godteri. (Prøver å fjerne hundene på forhånd, så ingen skal bli skremt; hverken barn eller hunder..)
  Min 16 åring stilte i går opp på Halloweenfest for de yngste der han trener – han hadde kledd seg ut; og barna elsket å se at en av de «store» var med å tøyset.
  Jeg elsket å gå julebukk som liten! Jeg har latt mine barn gå julebukk – men, det syntes de var kjedelig, for i jula var det så mye annet spennende.. 😉
  Så, jeg kommer nok fortsatt til å hate Halloween. Men, alle mine følelser og prinsipper kastes enkelt til side for å se spenningen og gleden hos barna som vokser opp med dette!
  Det er så enkelt; vi må alle respektere at vi har ulike meninger, og vi må alle oppføre oss ordentlig mot hverandre 🙂
  Håper din sønn og du får en flott feiring – kos dere masse!!

 56. Så flott og nyansert innlegg! Dette dreier seg i stor grad om respekt og alminnelig folkeskikk. Det er greit både å delta og ikke delta, men det er viktig å kunne være snille med barna som dukker opp uansett! Halloween kan være en innmari koselig og morsom greie når det ligger til rette for det.

  Husker mamma hadde sin egen vri da jeg ble for gammel. Hun pleide å kle seg ut og ha klart poser med godteri til de små. Da de uskyldige «monsterne» ringte på døra skremte hun dem, istedenfor omvendt, og deretter fikk alle godteri mens de (aller fleste…) lo godt av det! Nå står jeg på tampen til å bli mamma selv, og gleder meg til å en dag fortelle om «gale» bestemor mens jeg fører tradisjonen videre! 😀

  God helg!

 57. fantastisk innlegg, med mye sakelig iblant det humoristiske her 😉 ser begge sider av saken jeg, men hadde absolutt åpnet døren for den nydelige tigeren der! men er nemlig litt redd for skumle ting… og zoombier! 😛

 58. Kjære Tigermamma.
  Fint med blogger, innspill og meninger.
  Skjønner godt at du syns det er trist med de som ikke har lyst å feire dette (les: åpne døren), men det må vel også være lov? Du kaller dem «kritiske til det meste» og «rasshøl»… er ikke det litt urettferdig, selv om de er kritiske til dette og du ikke er?
  Jeg har opplevd både små søte som står forventningsfulle med utkledning og store øyne, og jeg har opplevd de litt eldre som kommer uten foreldre, ikke utkledd, kjører hånden ned i kurven og etterlater lite til andre. Om du ikke har noe… «bare pass deg». Nei alle er ikke slik, men alle er ikke Tidemann heller – og det vet man ikke når det ringer på. Noen synger en sang dersom man ikke har godteri igjen, andre knuser et egg på dørmatten. Det er ikke alle som da syns «knask eller knep» er særlig morsomt.
  Om Halloween bare hadde vært slik du opplever det, så tviler jeg på at vi hadde hatt så mange «rasshøl», som du velger å kalle dem. Bare husk at det er en grunn til at noen ikke åpner – det er ikke nødvendigvis fordi de er gjerrige eller ikke liker små Tigergutter – det er kanskje fordi ikke alle står der med forventninger og store smil .
  Der jeg bodde før tok man et par telefoner til folk i nabolaget, familier som hadde barn i samme barnehage/skole og avtalte om at det var ok å komme innom. Så gikk alle til alle. Kanskje ikke dette funker hos dere, men kanskje for noen? Så vet man at det er folk hjemme dit man kommer, som åpner døren, og har forberedt seg med litt godteri som ligger i kurven og venter.
  Så kan heller tigermammaer brukes til å ringe på dørklokker som henger høyt på veggen og bære posen med godteri

  1. Hei Annette!
   Jeg mener IKKE at folk som ikke feirer Halloween er «rasshøl», folk flest er jo helt topp etter min mening! Men jeg blir litt skremt av kommentarfelter, og så plutselig for meg at Tidemann kunne møte på noen av de som virkerlig oppfører seg som rasshøl i kommentarfelter, de som hater og slenger dritt, når han skal ut på lørdag. Jeg synes folk skal få feire (og la være å feire) det de vil, uten at det skal bli så mye bråk rundt det, jeg reagerer mest på voksne folks uttalelser om barn og Halloween, har vi ikke nok av andre ting å bruke energi på? Jeg skjønner at et er mange som har vært utsatt for hærverk rett og slett (eggkasting og sånn), det er jo fullstendig uakseptabelt, og det er mange som tydeligvis ikke respekterer «Halloween-reglene», eller som kanskje ikke en gang er klar over dem. Barnet mitt tåler både at folk ikke åpner, at de ikke har godteri og at de ikke liker kostymet hans, men det eneste jeg ber om er at han blir møtt med høflighet og kanskje et smil? Hvis døra åpnes da.

   Jeg tror folk flest er kjempegreie på sånt, derfor ble jeg så overrasket over alle de stygge kommentarene på diverse Facebookgrupper og andre nettsaker. Men folk er vel ikke på ordentlig sånn som de er på internett? Håper ikke det. Eller så håper jeg de er som dere, det er mange fine folk som har skrevet til meg her på bloggen!!

   Ha en god helg, Annette! 🙂

   1. Hei theakli
    Kjenner meg igjen i det du skriver om kommentarfelt. Skremmende mye aggresjon der ute. Prøver å holde meg unna slike, merker at jeg blir provosert, og det er liten vits i.Takk for at du svarer ordentlig – respekt for diskusjon er veldig fint i en kultur av surmager 🙂
    Håper dere hadde en hyggelig Halloween og at Tigergutt opplevde dette som hyggelig. Hadde noen små sjarmtroll på døren, og noen som ikke var det. LIker kanskje best når foreldrene er med, barna blir mer fortalt om å dele og la det være litt igjen til andre 🙂
    Så får vi se hvordan dette går videre
    Ha en fin dag videre

    1. Vi hadde det kjempefint på lørdag, jeg hadde kjøpt inn alt for mye godteri, trodde jeg skulle få hele Oslo på døren etter det innlegget 🙂 Men det kom bare noen få barn. Tidemann ble litt betatt av de 8 år gamle jentene som kom utkledde som pirater, tror det var høydepunktet for hans del, haha! Han gikk med vennene sine til naboene her, jeg hadde delt ut ekstra godteri til de som ikke hadde kjøpt og ville gi. Ungene sang sanger (de burde muligens ikke danne kor, men de sang i alle fall :)) og vi hadde laget lykter av gresskar og det hele. Alt i alt en kjempefin dag! Takken går rett tilbake til deg, Annette, det er så hyggelig at folk flest oppfører seg ordentlig!!! Håper du får en strålende uke 🙂

 59. Håper de og respektere oss som ikke vil ha de på besøk .kom til bake i jula nei Respekt for oss som ikke er for dette.

 60. Jeg bodde i USA i flere år og kjøpte inn godis for å ta imot gjester den første Halloweenen. Ingen kom. Der fikk ikke barna lov til å ringe på hos andre enn de som de kjente. Dessverre er det mange (gale) voksne der borte som byr fram godteri inneholdende både giftstoffer, glasskår og barberblader. Heldigvis går det an å slokke utelyset her hvis man ikke vil være med, og forhåpentligvis unngår man at noen blir så provosert at de tyr til slike uhyrligheter.
  Året etter fikk vi besøk av naboens barn og det var veldig gøy.
  Her kjøper jeg inn (innpakket) smågodt hvert år og lar meg gjerne skremme av små i skumle kostymer.
  Og det er jo ekstra hyggelig når de sier takk for gotteriet da 🙂
  Ha en hyggelig feiring enten lyset er av eller på.

  1. Er det sant??? Er det folk som gir ut forgiftet godteri???!!!! Verden er klin kokos. Det kan sikkert være lurt å alliere seg med folk man kjenner, jeg må innrømme at jeg er spent selv på hvor mange som kommer hit, etter den eksponeringen dette innlegget har fått, så er det mulig jeg burde kjøpe inn en del ekstra godteri 🙂

   Ha en deilig feiring selv Eva!! 🙂

 61. Hadde jeg fått bestemme hadde det ikke vært så vanskelig: Halloween er 31. oktober. De som ønsker besøk pynter med halloween-effekter ved døra si. De som ikke ønsker besøk forholder seg rolig. Så må man akseptere både de som vil feire og de som ikke vil feire. Verre er det ikke.

 62. Så hvis noen ikke ønsker å handle inn masse godteri og dele ut på døra på Halloween i frykt for å få hagen og/eller huset sitt tilgriset av dopapir og egg, så er vedkommende pr. din definisjon altså et ‘rasshøl’? Nydelig resonnement der, gitt!

  1. Nei, det har jeg vel ikke skrevet noe sted? Men folk som åpner døra, og oppfører seg mot barnet mitt som de oppfører seg i kommentarfelter på internett, ja de vil jeg velge å kalle «rasshøl».

 63. Jeg har både vært en som pynter utenfor, kjøper inn masse godt men også droppet hele feiringen noen år.
  Har også hatt halloweenparty for voksne samme dag, vært utkledd og dermed skremt mange av noen av ungene som ringte på når døren blir åpnet. Halloween kan være kjempegøy, men jeg synes uansett det burde være en regel om kun å ringe på hos de som faktisk har pyntet (og det trenger ikke være mer avansert enn en lykt på trappa). Det med utelyset er en dum regel, for det er vel nesten ingen som i dag har bryter på utelyset? Og at man skal være nødt til å programmere om innstillinger for ikke å bli plaget er helt urimelig. I år skal jeg ikke feire, min syke far skal være her. Men jeg har likevel alt utelyset på, pynter ikke. Og jeg passer på å ha hundene ute i gården frem til kl 21, og regner med det holder unna de fleste. Men om noen likevel skulle driste seg til å gå inn og ringe på, er jeg selvfølgelig blid og høflig, og noe godt har jeg sikkert også i skapet 😉 Men om mange skulle driste seg inn og jeg går tom for snop, og om barna da svarer med ødeleggelser, egg og råtne tomater, så skal de få kjenne på hva frykt er… Og at ei forbannet middelaldrene rasshøl av en kjerring, kan være mye mer skremmende enn litt teatersminke, kunstig blod og et monsterkostyme. Men håper alle som skal feire får en super kveld, mange får snop og at vi slipper hærverk og egg.

 64. Jeg synes det er en veldig fin blogg, men selv om jeg ikke liker julebukk så synes jeg at man fint kan beholde begge deler 🙂

 65. Ser ikke helt problemet her jeg da 😉 Så lenge vi foreldre snakker med våre små håpefulle om hvilke «kjøreregler» som gjelder denne kvelden, så burde vel alle få en fin feiring 🙂 Jeg feirer ikke selv men vesla skal selvfølgelig få lov å gå «knask eller knep» med venninnene sine. Siden jeg bor i ett hus med flere leiligheter hvor noen vil at utelyset skal være på, mens noen av oss vil slå det av kan det bli utfordringer. Derfor har jeg tenkt å henge en lapp på døra hvor jeg ønsker alle en fin Halloween feiring men at jeg ikke ønsker besøk da jeg har en hund som ikke er så innmari glad i små «monstre». Så håper jeg at de fleste vil respektere dette, akkurat som jeg respekterer alle dere som feirer Halloween 🙂

 66. Hva med å gi F i å måtte uttrykke sine negative meninger en gang iblant? Vi har en kynisk bransje, enig i det, men noen må få tjene pengene sine fra et sted!
  Men hvorfor skal voksne på død og liv bestemme hva som er best for barna hele tiden. Hvorfor kan ikke barn få være barn? Gjøre det dem har lyst til fordi det gleder dem? Men så mener noen at det er moralsk forkastelig! Vel synd for dem, jeg har en som avskyr Halloween og en som gleder seg til en runde i nabolaget i helga, og jeg respekterer begge deler! Ikke fordi han ene føler at noen andre utnytter han, men fordi han syns det er skummelt, han andre gjør det ikke for å utnytte noen, men fordi det virker gøy og spennende ?

  Ikke ofte jeg kommenterer en blogg, men av og til så føler jeg at sånt koker ned til «Hvem man skal be i bursdag» uten å nødvendigvis I DET HELE TATT prøve å forstå hva som faktisk er underbyggende. Barna skal få være barn uansett, ikke alltid vi foreldre har rett, ikke med våre egne engang…..

 67. Husk at dattra mi kan fortelle meg hvor du bor, for det er hun som har vert på døra di. GPS er plantet i kjøttet.

  Pass deg så du ikke ligger under din egen dør
  – LOL Feige folket vi har her i landet, hva er dette forno greier a ?!

  Driver å truer og jager små barn ?

  Åssen hadde du greid krigen ? Det hadde du ikke, du hadde ikke overlevd 1 dag, kjipt for deg da.
  – Jeg gir faen, men ikke i barnet mitt!

  Gå og legg deg/dere eller finn på noe annet, ta en runk eller strikk en sokk!

  1. Jeg har både pyntet, handlet inn masse snop og laget godteposer. Gleder meg til å se mange små søte monstre. Men om datteren din er like sjarmerende som deg Boris, blir det nok lite snop på henne herfra. Det er sånne holdninger hos foreldre som påvirker oppførselen til egne barn og ødelegger halloween for alle andre barn som egentlig både er høflige og søte. Det er sånne holdninger hos voksne som gjør at enkelte unger tror egg, doruller og tomater er ok, og derfor tror jeg mange er imot feiringen.

 68. Problemet er ikke utkledde unger eller gratis gotteri, men heller det at vi setter igang en amerikansk tradisjon hvor vi overgår dem med stygge blodige kostymer og at noen ganske få bruker like mye på dette som hele landet gir til TV-aksjonen! Jeg gikk med bøsse for noen år siden og etter opptellingen hadde vi fått inn 185 millioner, inkl 20-30 fra staten. Uken etter ble det solgt kostymer og gotteri for over 200 mill! Det er ikke noen dum debatt!

 69. Eg tenke at saken engasjere folk fordi de e «lett» å uttala seg uten at ein krenke nåken. Tror de fleste i Norges land har ein meining om flyktningdebatten men de e mangen aspekter i debatten så å uttala seg e mer komplisert sammenligna me «ja eller nei» te Halloween 😉
  Skjønner ikke behovet for å markere hvor mye folk hater Halloween. Skru av lyset, koble ut ringeklokka, problem løst ☺️ Gleder oss til Halloween her i huset ?

 70. Tradisjonen er nå ikke Amerikansk den ble dratt med til Amerika fra kristne Europere som på den tiden brant «hekser» på halloween.
  Hverken er Julebukk en Norsk tradisjon siden Jul kommer fra Kristendommen som igjen kommer fra Midtøsten.
  Heller er ikke Jul en kristen tradisjon, det Britiske imperiet tok religionen med seg fra sine tokter i midtøsten og intigrerte jul tradisjonene over hele europa som en erstattning til alle de forskjellige hedenske feiringer rundt den tiden.

 71. Jeg har sagt nei til at min sønn skal gå halloween bukk, og det på grunnlag av at vi her i Bergen og omegn fremdeles har tradisjonen julebukk eller nyttårsbukk som det egentlig er. Det har vi hatt i alle år og kommer til å ha det leeenge enda. Det er et voldsomt kjøpepress rundt spesielt Halloween, og det er grusomt for meg som forelder å stadig si nei fordi pengene ikke strekker til. Han vil jo også ha kostyme, eller nytt kostyme til neste anledning, for det får jo andre barn. Det er et fint innlegg du har skrevet, men ikke glem at det kan være store forskjeller på både mennesker og det ganske land vi lever i.
  Ønsker dere en fin Halloween feiring :-).

  1. Det skjønner jeg veldig godt Hilde!! Der er du inne på en av de velbegrunnede argumentene mot Halloween (mener jeg i alle fall), egentlig alle feiringer som inneholder mye «ting» (jul for eksempel). Det kan være vanskelig å holde tritt og rett og slett ha råd til alt det man føler man «bør» kjøpe. Nå kan man jo lage kostymer selv da, av noen gamle filler, jeg tror ikke barna bryr seg så mye, men det varierer kanskje fra sted til sted? Jeg har i år i alle fall bare kjøpt inn hoggtenner og to gresskar, men etter all denne omtalen tror jeg at jeg må dra på litt ekstra på godteribudsjettet 🙂 Håper dere får en fin helg, uansett om det blir feiring eller ei!

 72. Hei Theakli – jeg måtte bare kommentere når jeg så du skrev at sønnen din heter Tidemann! Det er så koselig og sjeldent. Vi har en Tidemann på 9 år – og da han ble født var det kun 18 stk med det fornavnet i hht SSB. Nå ser jeg det er kommet en del flere – men fortsatt kun 42 stk 🙂 Og selvsagt skal Tidemann gå Halloween i år (også) Han digger å kle seg skummel og bruker samme kostymet hver år 😀

  1. Så kult at din sønn også heter det!!!! Jeg hadde ikke hørt om noen andre som het det til fornavn da han ble født, men nå har jeg hørt om flere. The Tidemanns will rule the world!! 🙂 Ha en glitrende lørdag, Anett! 🙂

 73. Hei du småbarnsmor!

  Denne bloggen provoserer meg ganske heftig!

  Du sier at om ikke vi kjøper godteri, er vi rasshøl? Det er ganske frekt å komme med en slik påstand! Det er ingen menneskerett å gå rundt på døren å tigge etter godteri. Nå er det og slik at jeg, og mange andre, ikke ønsker å markere Halloween. Det må respekteres! Og det uten å måtte skru av alt lys i leiligheten/hus etc. Deter slik at flere har benyttet muligheten til «knep» når de har vært forbi mørklagte hus. Der har de kastet egg som er vanskelig å fjerne, da det er kaldt ute på denne årstiden. Synes du det er greit?

  Det er en mulighet for dere som vil markere Halloween og gjøre det på en mye bedre måte: Nemlig slå sammen til en fest for alle ungene i nabolaget, med kostymer og godteri. Da vil ALLE være fornøyd. Å påstå at ditt barn får ødelagt kvelden om ikke jeg eller andre åpner døren er rett og slett ikke et holdbart argument i saken!

  Du, og andre som «tar til motmæle» viser selv en holdning som jeg trodde kun eksisterte i land med diktatur. «Vi har rett, dere tar feil». Hva slags syn på samfunnet er det du fremsetter med en slik måte å stå frem på? Ønsker du å leve slik, får du lete opp et av de landene som kun styres slik at alle må ha samme syn på alt. Hvis ikke, så vær vennlig å vis respekt overfor de som har et annet syn enn deg selv!

  God kveld!

  Og kos dere med Halloween i morgen, men IKKE ved å ringe på der ingen ønsker noen som ringer på!

  1. Hei Fritjof! Jeg tror du har misforstått, jeg kaller da ikke folk som ikke vil feire Halloween for «rasshøl»? Da må du nesten lese teksten en gang til 🙂 Jeg mener at alle bør få gjøre akkurat som de vil, så lenge de er høflige og hyggelige. Du trenger ikke åpne døra, du trenger ikke ha godteri, du trenger ikke en gang like at vi går rundt i kostymer.

   Men HVIS du skulle komme til å åpne døra, fordi sønnen min ringer på, hvis han kommer til å ringe på feil dør, siden han bare er fire år og gjør feil hele tiden, og HVIS du skulle komme til å snakke til ham i den tonen jeg føler på meg at du bruker akkurat nå, når du skriver denne kommentaren, hvis du snakker til et barn i den tonen folk snakker til hverandre i kommentarfelter, kaller ham «tigger», skjeller ham ut og smeller døra i trynet på han (sånn som noen i de kommentarfeltene truer med å gjøre), ja da kan det godt hende at jeg, i mitt stille sinn, kommer til å kalle deg for «rasshøl». Det skal jeg innrømme. Jeg lover at jeg ikke skal si det høyt foran sønnen min, jeg lover at jeg ikke skal kaste egg, vann og dopapir, men jeg synes rett og slett folk, spesielt voksne, skal oppføre seg høflig. Mulig det bare er meg?

   Ha en fin og skikkelig gøyal Halloween selv, Fritjof, håper du er hyggelig mot de som kanskje ved en feil ringer på døra di (og neste gang leser hele teksten før du blir så sint). 🙂 Thea.

 74. For en språkbruk. Du gjør jo debatten enda mer polarisert, hva ønsker du å oppnå med det?
  Bare så det er sagt – mitt utelys står på, og det er ikke en invitasjon og et signal om at det er godteri å hente her.
  Så dere som feirer halloween – fortell gjerne ungene deres at de ikke skal ringe på der lyset er slått av, men ikke fremstill det som at der lyset står på, kan de forvente skryt for kostyme/godteri i bøtta o.l. Her i huset åpnes ikke døra, vi feirer ikke halloween.

  Dere som feirer halloween og ønsker unger velkommen kan vel heller henge opp en dekorasjon på døra fremfor å forvente at de som ikke feirer skal slukke lyset.

  1. Hei Kai! Ja, du har rett i at jeg bruker et litt stygt ord, men det er ingenting i forhold til det folk i kommentarfeltene bruker, og nettopp derfor passer det som en beskrivelse av disse. Når det er sagt mener mamma også at jeg banner for mye på bloggen, så du er ikke alene om å synes det. Håper du hadde en fin lørdag! 🙂 Thea.

 75. Artig innlegg! 🙂 Julebukk vs Halloween… men, ikke spesielt viktig for for gutten din på lang sikt, men kan tenke meg han hadde øyne så store som tinntallerkener, ja! 😉 Ikke mange ting som kan måle seg med små barns gledestrålende øyne.
  Pass på at Tidemann for høre om Jesus også da, det er jo virkelig det som har noe å si i det lange løp.

  1. Takk for innspill!! Du er den første som har snakket til meg om Jesus på denne bloggen!! Ha en deilig dag Thomas 🙂

 76. Er sååååå for Halloween . MEN HALLOWEEN ER 31 OKTOBER!!!!!!! Det er første bud du går KUN 31 OKTOBER OG RINGER PÅ TRICK OR TREAT!!!! Julaften er 24 des 25 des 1juledag. 31des er nyttårsaften, 17 mai er 17mai!!!, Ja det sammen med Halloween !! For barna sin del fir at det skal være hyggelig, ja så er det 31okt. Skal barn begynne på lørdag og gå lør søn man ehm NEI. Derfor barna ikke blir tatt imot hyggelig, for de går i3dager. Så voksne/foreldre dere må passe på så barna går når dagen er og ikke griske til seg GRATIS GODTERI i 3 dager!!! Happy Halloween ?????

 77. Hvis jeg er rasshøl fordi jeg velger å markere allhelgensdag og ikke Halloween, kan jeg leve med det. Om du kommer og skal være sur tigermamma fordi jeg ikke valfarter til døra for å gi godter til små barn som har ringt på hos vilt fremmede mennesker, så får du heller kaste bort tiden din på det.

  Har du imidlertid tenkt på at du med dette blogginnlegget sier at denne nye greia med å tvinge folk til å delta i en feiring de kanskje ikke liker er helt innafor, og at det er helt greit å kalle folk som ikke har kastet seg på trenden for «rasshøl»??? Seriøst? «Gi den søte gutten min godteri, eller så kommer jeg og tar deg, rasshøl»?!?! Virkelig?!?!

  Vi har allerede vært nødt til å akseptere at vi må skru av lyset de kveldene det potensielt kan være halloween (fredag, lørdag, søndag eller mandag, alt ettersom hva folk finner for godt). Og det er fremdeles mange barn som ikke respekterer det. To år på rad har babyen blitt vekket av barn som ringer og dundrer på døra til vi gir etter. Blir faktisk sjokka av at du heller kaller fremmede folk rasshøl, enn å formidle til sønnen din at ikke alle ønsker å delta, og at han kanskje må tåle å få nei.

  Jeg tvinger ikke deg til å delta på mine personlige valg av høytider, og har ingen kallenavn å gi deg i den forbindelse. Hvorfor er det så vanskelig å akseptere at det faktisk ikke er alle som liker Halloween, uten å ty til drittslenging?

  1. Hei! Først: dette innlegget er altså fra i fjor. Dernest; jeg kaller ingen som ikke vil feire for rasshøl, dett ville jo vært helt koko. Men hvis folk oppfører seg i det virkelige liv sånn som de oppfører seg på nett, at de skal pusse hunden på ungene og true utkledde barn, ja da tenker jeg at det kvalifiserer til rasshøl-oppførsel. Ingen trenger å kjøpe godteri, feire eller åpne døra for den saks skyld, hvis de ikke vil.

   Jeg vil bare at vi skal oppføre oss høflig og hyggelig mot ungene som kommer rundt i kostyme, er ikke det innafor?

   ? Thea.

   1. Jeg kommer ikke til å være ufin mot unger, er ikke det på nett heller. ikke før de ringer på for tredje gang.

    Men helt ærlig, om ungen din ringer på døra til folk som ikke er interessert har de faktisk ingen forpliktelse til å åpne og være hyggelige, nei. Det er ikke særlig god oppførsel av barna, så hvorfor skal det belønnes?

    Du påpeker at du er tigermamma. En god tigermamma setter seg ned og snakker med barnet sitt om hvordan man oppfører seg når man går rundt og tigger på dørene, tenker jeg. Ikke bare skriver blogginnlegg for å be alle andre føye seg etter deres kalender.

    1. Jeg tror egentlig vi er ganske enige jeg. Har snakket masse med ungen min om hvordan man skal oppføre seg, vi feiret med de andre barna på tunet i går, og ringte bare på hos de som var med på feiringen. En av naboene hadde ikke godteri, og da takket ungene pent for seg og gikk videre. Null stress! Men når folk på nett slenger dritt til unger (eller voksne) fordi de vil kle seg ut og feire noe de synes er så gøy som Halloween, så tenker jeg at folk bør skjerpe seg. Det er ikke farlig at noen feirer noe, og andre feirer noe annet. Det er da bare hyggelig?

     1. Folk må få gjøre akkurat som de vil, ja. Skulle ønske man kunne «feire og la feire».
      Problemet med halloween er at det nå er forventet at man skal delta. Og jeg kan faktisk skjønne at enkelte blir irritert fordi vi som ikke koser oss på halloween er nødt til å gå aktivt inn for å slippe, enten ved å dra bort, koble ut ringeklokke og slå av lys.

      Synes det hadde vært fint om det var sånn overalt at man heller kunne markere at man ville ha besøk ved å sette ut lykt, men desverre er det ikke slik 🙁 og da må vi sitte der da, tåle ringing fra barn hvis foreldre gir blaffen i gjensidig toleranse, og kanskje ende opp med både egg, dopapir og det som verre er på hus, bilder ognpostkasser fordi vi er «rasshøl»…

     2. Ja, sånn er det i alle fall hos oss. Jeg har aldri opplevd noen som har drevet med «knep», de voksne har ansvar for at ungene oppfører seg hyggelig og høflig, og vi ringer ikke på der lykten ikke er tent. Og hvis vi likevel kommer til noen som ikke feirer, så takker vi for oss og går videre. Helt enig med deg, «feire og la feire» er et godt motto. Og for å understreke det nok en gang (siden du stadig kommer til bake til det); Jeg mener IKKE at folk som ikke vil feire er «rasshøl», hvis du leser teksten igjen ser du at det er rettet mot de, som sagt, som sier de skal true og skjelle ut unger som eventuelt ringer på. Ha en fin kveld, med eller uten feiring i dag!

     3. Ja, vi er nok enig i de grove linjene.

      Tenkte likevel det var greit for deg å vite at blogginnlegget ditt blir spredd av folk som er minst like ufine mot oss som ikke feirer, som du tydeligvis har opplevd mot dere som gjør det. Jeg gikk inn og kommenterte etter at det nok en gang dukket opp på veggen min, med kommentaren «ikke vær et rasshøl, sørg for å ha godteriet klart»… Du oppmuntrer altså ikke bare til høflighet og imøtekommende oppførsel, spesielt ikke med det ordvalget, men det er jo ikke utelukkende ditt ansvar heller.

      Det ser ihvertfall til at du og jeg kan møtes på gata uten problemer, så får vi håpe at de kjipe folka holder seg hjemme 🙂

      Takk for praten! Det er forøvrig svært forfriskende å kunne diskutere saklig og være uenig med noen på nett 🙂

Legg inn en kommentar